Moderat plus i stille handel

Vestas tog en stor del af opmærksomheden, og vindaktien endte tirsdag med et fint plus, hvor en positiv udenlandsk stemning var med til at give en C20-fremgang på 0,51 pct. til 336,29. Generelt var de internationale finansmarkeder ramt af feriestemning og lav aktivitet.

Vestas lukkede 1,2 pct. højere i kurs 308. De mindre ordrer flyder ind til Vestas mod årets slutning, og tirsdag drejede det sig om en 34 MW stor ordre fra Sverige. Kunden er Eolus Vind, som har bestilt 17 V90-2.0 MW-møller, som skal installeres i det sydlige Sverige.

»Det er med stor fornøjelse, at vi offentliggør denne ordre, og vi er glade for den tillid, Eolus Vind har vist os. Eolus Vind er en af nøgleaktørerne i Sverige med betydelige planer om at udvikle vindkraft i vores land, og vi ser frem til at fortsætte samarbejdet i de kommende år,« siger Krister Poole Jönsson, salgsdirektør for Vestas Northern Europe.

Vestas fik mandag en mindre kinesisk ordre på i alt 40 MW. Bloomberg News skrev tirsdag, at en ændring af den kinesiske energilovgivning fra 2006 er gennemført, og det skal understøtte den fortsatte vækst i vindmøllebranchen. Lovændringen vil give fordelagtige lånemuligheder, og der bliver oprettet en ny national investeringsfond for vedvarende energi.

Carlsberg steg 0,5 pct. til kurs 385. Det danske ølsalg er faldet 8 pct. i 2009 efter tilbagegang de to forrige år. Vandringen fra øl til vin og et kraftigt faldende ølforbrug på arbejdspladserne slår hårdt igennem på ølsalget, der på kun tre år er faldet med 15 pct. Det skriver Berlingske Business, som har udarbejdet tallene for 2009.

Novo Nordisk steg 0,7 pct. til kurs 334 efter mandagens fald på knap 2 pct. Novo-investorerne afventer fortsat meldingen fra de amerikanske sundhedsmyndigheder om en eventuel godkendelse af Victoza, som ventes inden årsskiftet. Novo Nordisk meddelte tirsdag, at selskabet har købt alle aktiver relateret til et forskningsprojekt af franske BioXell for 1 mio. euro

Solar lukkede 1,6 pct. højere i kurs 343. Solar Suomi Oy venter nu afklaring vedrørende afhændelse af forretningsaktiviteten i januar 2010 og dermed ikke som tidligere udmeldt ved udgangen af i år. 3. november oplyste Solar, at det finske datterselskab, Solar Suomi Oy, havde indledt forhandlinger om afhændelse af forretningsaktiviteten til Ahlsell Oy.

Auriga steg 2,9 pct. til kurs 108. Den australske Auriga-konkurrent Nufarm modarbejder det kinesiske opkøbsforsøg fra Sinochem og annoncerede tirsdag, at japanske Sumitomo Chemical har accepteret at købe 20 pct. af Nufarm for 14 australske dollars pr. aktie. Nufarm er hårdt ramt af den øgede konkurrence i glyfosat-markedet fra Kina, hvilket har ført til tre nedjusteringer hos Nufarm. Sinochems opkøbstilbud lyder på 12 Australske dollar pr. aktie. Auriga har som de øvrige spillere i glyfosat-markedet haft svære forretningsbetingelser i 2009.

BRANCHENYT
Læs også