Pengeinstitutter bryder loven

Flere sparekasser og banker sælger stadig aktier og garantbeviser med forskellige fordele, der skal få kunderne til at købe mere. Men det er i dag ulovligt. Skælskør Bank og Sparekassen Østjylland lå i går på kant med reglerne, og Sparekassen Kronjylland fik lynhurtigt rettet sin hjemmeside til.

Fede renter og billige biograf- og rejsetilbud bruges stadig til at lokke kunderne til at købe flere aktier og garantbeviser i danske banker og sparekasser.

Flere pengeinstitutter har endda stadig indrettet deres fordelsprogrammer efter devisen - flere fordele desto flere penge, man investerer for, selv om det er ulovligt.

Det viser Morgenavisens Jyllands-Postens research på en række banker og sparekassers hjemmesider.

Dermed er det langt fra alle pengeinstitutter, der følger Finanstilsynets nyeste regler på området.

De er ellers fra oktober strammet voldsomt op for at forhindre, at private lokkes til at købe store aktieposter eller garantbeviser i deres lokale pengeinstitut, som det var tilfældet i f.eks. Roskilde Bank og Spar Mors med store tab til følge.

De nye regler betyder, at det nu er ulovligt og kan straffes med bøde, hvis et pengeinstitut med de såkaldte progressive aktiesalgsprogrammer forsøger at få kunderne til at købe flere af bankens papirer ved at lokke med flere fordele.

En af dem, der fortsat lokker kunderne, er Sparekassen Østjylland.

Sparekassen har tre trin, hvor det højeste trin er Garantekstra, hvor man får mere i rente og får rabat på forskellige kreditkort.

Det er ikke længere lovligt, og det ved direktør Henning Niekrentz, Sparekassen Østjylland, godt:

»Det kommer på plads nu, og vi har folk til at sidde og få det på plads. Nu er de bare lige på juleferie. Det skal de have lov til, men det er bestilt, så det er kun en formsag. Men du har helt ret: Der er sendt nye regler ud, og de skal jo følges,« siger Henning Niekrentz.

Også Skælskør Bank reklamerer med, at kunder med flere end fem aktier og flere end 100 aktier får forskellige fordele.

Bankens nye direktør, Henrik Borup Jeppesen, der tiltrådte for 10 dage siden, er endnu ikke nået til at kigge nærmere på bankens hjemmeside:

»Vi mener, at det ligger inden for rammerne af det, man må. Men jeg skal nok tjekke det en ekstra gang ved lejlighed,« lover Henrik Borup Jeppesen.

Reglerne implementeret


..

BRANCHENYT
Læs også