Obligationer: Sluttede år 2009 af med små rentestigninger

Det danske obligationsmarked lukkede onsdag med små kursfald, trods en småsur stemning på de europæiske aktiemarkeder.

Aktiviteten var meget lav på den sidste danske handelsdag før nytår. Onsdag eftermiddag var fokus rettet mod det regionale erhvervstillidsbarometer fra Chicago, hvilket bød på en overraskende fremgang i december, hvilket understøttede den små sure stemning blandt de fastforrentede papirer.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2019, lukkede onsdag 0,20 point lavere i kurs 102,75 med en effektiv rente på 3,65 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-38'erne 0,15 point lavere i kurs 92,95 med en effektiv rente på 4,68 pct.

Det amerikanske regionale erhvervstillidsbarometer for Chicago blev offentliggjort for december, og selvom det måske er et af de mere svingende nøgletal, så kan det give et praj om udviklingen i det vigtige nationale erhvervstillidsbarometer fra ISM-instituttet. Barometeret overraskede med en pæn stigning til 60,0 i december sammenlignet med 56,1 i november. Analytikerne havde ventet et mindre fald til 55,1 i december.

- Fremstillingsvirksomhederne har det langt bedre. En stor del af det hænger sammen med et skift i lagrene, efter at de seneste kvartaler bød på store nedskæringer, mens virksomhederne nu igen bygger deres lagre op med varer, sagde cheføkonom Michael Moran hos Daiwa Securities til Bloomberg News.

Eurostat var onsdag formiddag aktuel med pengemængden M3 for eurozonen i november, hvilket viste et fald på 0,2 pct. sammenlignet med en stigning på 0,3 pct. i oktober. Analytikerne havde ventet en stigning på 0,4 pct. i november.

- Væksten i pengemængden vil formentlig bevæge sig rundt omkring nulpunktet i begyndelsen af 2010. Den Europæiske Centralbank vil dog fortsætte sin politik om en forsigtig afvikling af sine ikke-standarliserede likviditet foranstaltninger, sagde cheføkonom Jurgen Michels hos Citigroup til Bloomberg News.

Der kom også onsdag formiddag tal for boligpriserne i Spanien i tredje kvartal, som viste et fald på 0,9 pct. sammenlignet med et fald på 0,4 pct. i kvartalet forinden. Det var bedre end ventet, idet økonomerne havde ventet et prisfald på 2,5 pct. På årsbasis viste boligpriserne et fald på 7,0 pct. i tredje kvartal i forhold til analytikernes forventninger på 9,3 pct.

Ved dansk lukketid kostede en euro 1,4287 dollar og lå dermed svækket mod dollar. Den amerikanske tiårige T-bond lå ved dansk lukketid 1/32 point højere i kurs 96 17/32 med en effektiv rente på 3,79 pct.

BRANCHENYT
Læs også