Aktier: Vestas stjal opmærksomheden

Novo Nordisk var onsdag i søgelyset efter udskydelsen af de amerikanske myndigheders godkendelse af Victoza, hvilket sendte aktien lavere.

Modsat klarede Vestas sig rigtig pænt efter modtagelsen af to ordre her på årets sidste danske handelsdag. C20-indekset lukkede 0,1 pct. højere i 336,69. Sidepapirene Maconomy og Brøndby IF fik opmærksomhed efter opjusteringer.

Vestas stjal onsdag opmærksomheden og lukkede 2,9 pct. højere i kurs 317, hvilket var den største fremgang i C20-indekset. Den danske vindmølleproducent har underskrevet et nyt femårigt lån på 30 mio. euro (223,2 mio. kr.) med den Nordiske Investeringsbank, NIB. Pengene skal bruges til forskning og udvikling. Derudover kunne Vestas onsdag melde om to pæne ordrer, hvorad den ene lød på 96 MW til et projekt i Polen fra tyske Prokon, mens en ukendt ordregiver landede en ordre på 48 MW til et spansk projekt hos den danske vindmølleproducent.

Novo Nordisk faldt 0,6 pct. til kurs 332. Investorerne er i venteposition, efter at Novo Nordisk endnu engang har måtte se i øjnene, at den formelle tilbagemelding fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, trækker ud. Novo Nordisk fortsætter den konstruktive dialog med FDA om registreringsprocessen for liraglutid og forventer at give en opdateret status for registreringsprocessen for liraglutid i forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabsmeddelelsen for 2009 den 2. februar 2010, såfremt FDAs formelle tilbagemelding ikke er modtaget forinden.

Nordea faldt 0,5 pct. til kurs 53,3. Den skandinaviske bank er klar til at vokse igen, efter at have været forsigtig under finanskrisen. Den forsigtige strategi er sat på hylden igen. Det sagde bestyrelsesformand Hans Dalborg til den svenske erhvervsavis Dagens Nyheter.

Hos sidepapirerne stjal Maconomy opmærksomheden med en opjustering af 2009-prognoserne efter en aftale med en kunde, og senere var det Brøndby IF som kunne opjustere efter at storsponsoren Kasi-Group har købt sig ud af sponsoratet. Maconomy steg hele 27,5 pct. til kurs 9,8 efter en stor aftale med TNS (et selskab i verdens største markedsanalysenetværk Kantar Group) som inkluderer 2500 softwarelicenser til udrulning i selskabets markedsanalyse-division samt 1960 licenser til andre datterselskaber. TNS har endvidere sikret sig en option på yderligere 5.000 licenser i 2010 og 2011. Og hos Brøndby betyder Kasi Groups sortie en pengepose indeholdende ca. 35 mio. kr. og muligheden for at finde en ny sponsor to år før tid. Aktien svajede kraftigt, men sluttede ,med et minus på 0,4 pct. i kurs 27,4.

SAS og luftfartsbranchen var i fokus, idet der onsdag var spekulationer i markedet om, at det japanske luftfartsselskab Japan Airlines Corp. sandsynligvis vil indsende en konkursbegæring, selvom den japanske transportminister Seiji Maehera onsdag sagde, at det fortsat er andre muligheder for det tabsgivende flyselskab. Aktierne i Japan Airlines lukkede onsdag morgen 24 pct. lavere. Aktierne i SAS lukkede 2,3 pct. lavere i kurs 2,93.

BRANCHENYT
Læs også