Krisen fyrer også direktører

• Antallet af chefer uden arbejde har ikke været højere i Danmark og USA siden 2003-04. • Alligevel er et job på chefgangen mere sikkert end ved samlebåndet

De tilhører den faggruppe, der plejer at sige: »Du er fyret.«

Men direktører og andre i lederstillinger har også mærket finanskrisen i form af en stigende arbejdsløshed. Alligevel er der langt større jobgaranti på chefgangen end på resten af arbejdsmarkedet, viser tal fra både Danmark og USA.

I USA er arbejdsløsheden blandt lederne nu på sit højeste niveau siden 2003, hvor den senest toppede. I tredje kvartal i år steg arbejdsløsheden for direktører med en løn på over 800.000 kr. om året til 3,4 pct. i gennemsnit. I samme kvartal i 2003 var den på 2,1 pct.

For ledere generelt var arbejdsløshedsprocenten 5,1 pct. mod 3,4 pct. i 2003. Ifølge avisen USAToday kniber det selv velkvalificerede ledere at finde sig et nyt job, og de kæmper med en meget stor nedgang i deres indtjening.

Det er dog stadig en væsentligt lavere procentsats end for den almindelige amerikaner som må se en arbejdsløshed på 10 pct. i øjnene.

Primært de ældre


I Danmark er arbejdsløsheden generelt på 4,2 pct., og ifølge Ledernes Hovedorganisation var der 3 pct. arbejdsløse blandt medlemmerne i november. En stigning på 0,6 procentpoint alene siden august. Så også i Danmark er jobsikkerheden større end for almindelige lønmodtagere.

Det er især blandt de ældre ledere, at ledigheden stiger. For gruppen af 58-59-årige er ledighedsprocenten således fra oktober til november vokset fra 4,5 til 5,0 pct. Til gengæld er antallet af nyledige faldet, og der er også sket et mindre fald i antallet af udbetalinger af dagpenge.

»En ledighedsprocent på 3,0 er nogenlunde som forventet, og det er fortsat i den lave ende sammenlignet med resten af arbejdsmarkedet. Det er realistisk at tro, at ledernes ledighed også i første halvdel af 2010 vil fortsætte med at stige svagt,« siger afdelingschef Kim Møller Laursen fra Ledernes Hovedorganisation.

Prissat for højt


I USA har de meget højtlønnede direktører - over 500.000 dollars om året - tidligere nærmest været immune over for den arbejdsløshed, som ellers har ramt den almindelige amerikaner i forbindelse med en recessioner. Sådan er det ikke denne gang.

»I sammenligning med tidligere nedture for økonomien har denne krise været mere ”lighedspræget”. Arbejdsløsheden har også ramt topcheferne,« siger Lawrence Katz, der er professor i arbejdsmarkedsøkonomi på Harvard University til avisen.

Årsagen til, at ledigheden toppede i 2003-04 i både USA og Danmark, er eftervirkningerne af den bristede ”dot com boble”, hvor især itselskaber i årene 1998-2000 var blevet prissat alt for højt. •

BRANCHENYT
Læs også