rubrik mangler

RB-BørsenGuld Nationalbanken scorer endnu engang kassen på beholdningen af guldbarrer. Gennem de seneste år har Nationalbanken fastholdt en beholdning på omkring 67 tons guld, og i 2009 har guld været en af de investeringer, som har givet et rigtigt godt afkast.

I årets løb er en ounce guld - som svarer til 31,103 gram - steget ikke mindre end 211 dollars til en pris onsdag på 1.091 dollars.

Og da Nationalbankens beholdning kan opgøres til 2,15 mio. ounce svarer det til en gevinst på ca. 454 mio. dollars eller knap 2,4 mia. kr., som går direkte ind på Nationalbankens bundlinje. Det viser en beregning foretaget af RB-Børsen.

Gevinsten luner dog kun ganske kort på bankens regnskab, da beløbet fordeles mellem kursreguleringsfonden, sikringsfonden og ikke mindst overførsler til statskassen.

Nationalbankens beholdning af det ædle metal skyldes mest historiske årsager, men bruges også til udlån, da det ikke er unormalt, at der ved indgåelse af kontrakter skal stilles sikkerhed i guld. Derved kan Nationalbanken - og i sidste ende den danske statskasse - tjene en ekstra skilling på at låne det ud.

Det meste af Nationalbankens guldbeholdning ligger i Bank of England i London, men der er også en pæn del i Fort Knox i USA, hvor guldet af sikkerhedsårsager blev fragtet over umiddelbart inden Anden Verdenskrig.

BRANCHENYT
Læs også