Finanskrisen har bidt sig fast

Flere eksportvirksomheder er tynget af finanskrise-rædsler. • Virksomhederne forsøger at få deres penge ind hurtigst muligt. Mere end hver anden er ramt af strammede kreditter.

Finanskrisen er nået ud i stadig flere kroge af den danske eksportsektor i andet halvår 2009.

En stadig større andel af Eksportbarometerets virksomheder er ramt af strammede kreditvilkår, strammere likviditet, stigende omkostninger til finansiering og afskedigelser.

I december var 52 pct. af Eksportbarometerets virksomheder ramt af strammede kreditvilkår som konsekvens af finanskrisen, mens det i juni blot gjaldt 36 pct.

57 pct. af eksportvirksomhederne var i december ramt af strammere likviditet, mens tallet kun var 46 pct. i juni.

Og i december har 62 pct. af virksomheder fået færre medarbejdere som konsekvens af finanskrisen, mens det ”kun” var 49 pct. i juni.

»Det kommer bag på mig. Vi går rundt og har en fornemmelse af, at finanssektoren har fået det bedre siden juni. Der er vedtaget bankpakker og de økonomiske udsigter ser bedre ud nu end i juni. Svarene tyder på, at det ikke er kommet virksomhederne til glæde. Det er lidt nedslående,« vurderer cheføkonom i Danmarks Eksportråd Jacob Warburg.

Krisens styrke overraskede


Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, påpeger, at finanskrisens effekt først sent er gået op for mange virksomheder.

»Finanskrisen har ramt hårdere, end de fleste havde ventet. Jeg tror, at når man har gjort boet op efter sommerferien og fået indberetninger fra afdelingerne, så har man konstateret, at krisen har slået hårdere, end man lige gik og forestillede sig,« vurderer han.

Helge Pedersen mener dog, at toppen er nået:

»Det virker ikke som om, at der kommer store ekstra stramninger på kreditgivningen. Men det kan godt være, at virksomhederne endnu ikke har haft den fulde tilpasning af medarbejderstaben,« mener Helge Pedersen.

Ifølge Sydbanks aktieanalysechef, Bjørn Schwarz, viser svarene i Eksportbarometeret, at virksomhederne vil have deres penge hurtigt.

»Det afspejler, at virksomhederne prøver at få betaling for deres varer tidligere end ellers. Enhver virksomhed forsøger at få kunderne til at betale hurtigst muligt for at få likviditet på bøgerne igen,« siger han. •

BRANCHENYT
Læs også