Nytårshumøret lod vente på sig

•Årets sidste handelsdag var præget af lav aktivitet og kursfald.•Det amerikanske Chicago PMI-indeks var årets sidste vigtige nøgletal.

Brevkasse for investorerÅrets sidste handelsdag var som sædvanlig præget af lav aktivitet. Onsdagen bød ikke på mange nøgletal, og de få af betydning kom fra Sverige og USA.

Svensk overskud mindsket


Den svenske handelsbalance mindskede i november overskuddet til 1,8 mia. skr. fra 5,8 mia. skr. måneden forinden, hvilket var noget lavere, end økonomerne havde ventet.

Opgørelsen blev af flere økonomer betragtet som ringe. Eksporten har svigtet i både oktober og november, og det kan ende med en nedrevidering i forventningerne til bruttonationalproduktet i 4. kvartal, udtalte en økonom.

Tirsdag skuffede rapporten over detailsalget i november, da det blev til et månedligt fald på 0,6 pct. Økonomerne havde i stedet ventet en stigning på 0,3 pct.

Den svenske krone har siden finanskrisens indtog været under pres og lå i slutningen af februar i kurs 0,65. Trods julens skuffende nøgletal lå den svenske krone sidst på eftermiddagen højere, end det var tilfældet tirsdag, og prisen for en svensk krone var ca. 0,725 kr.

Fald i USA smittede af


Humøret på de europæiske børser var onsdag noget afdæmpet. De seneste dages stigninger blev tirsdag aften afløst af mindre fald i USA, hvilket fik investorerne til at sende de europæiske aktier ned i onsdagens eftermiddagshandel.

Året har budt på solide opture til de fleste indeks, og det store europæiske DJ Eurostoxx 50 indeks, som samler de 50 største europæiske aktier i et indeks, er siden marts steget med ca. 65 pct. Onsdag sidst på eftermiddagen lå indekset ligesom resten af Europa lavere.

Årets stigninger skal ses i lyset af de lave renter, som centralbankerne i øjeblikket opererer med. I USA ligger den ledende rente mellem 0-0,25 pct., mens den i eurozonen ligger på 1,0 pct. De lave renter øger alt andet lige investeringerne, da det gør det billigere at optage lån.

Obligationssalg i julen


Grundet den lave rente i USA, har regeringen kun kvantitative muligheder tilbage. Dette kan blandt andet være i form af obligationsudstedelser, hvilket juledagene ikke har sat nogen stopper for.

Staten udstedte i juledagene obligationer for 118 mia. dollars, hvilket de har fået en del kritik for. Udbuddet er ifølge kritikerne alt for stort til den lave juleaktivitet, men indtil videre har de fået en lang næse, eftersom mandagens salg af 2-årige statsobligationer var en succes. Onsdag aften udstedte staten 7-årige obligationer for 32 mia. dollars.

De succesfulde udstedelser har holdt hånden under dollaren, som onsdag eftermiddag lå i kurs 5,20 kr. pr. dollar

Sidste vigtige nøgletal i år


Årets sidste vigtige nøgletal var det amerikanske Chicago PMI-indeks, som udkom sidst på eftermiddagen.

Barometeret kom i december ud med en pæn stigning og endte i niveau 60,0. Det kom noget bag på analytikerne, som havde ventet et fald til 55,1. Måneden forinden viste barometeret 56,1.

PMI-indekset er konstrueret ved en rundspørge om tilstanden i industrien blandt 200 indkøbschefer i Chicago-området. Indekset bruges som en opvarmning til det vigtige ISM-indeks, som måler aktiviteten på et nationalt plan.

Den overraskende opgørelse satte kortvarigt sit præg på onsdagens handel, og de amerikanske indeks var efter en åbning i minus i et mindre plus. Sidst på dagen fik den sure stemning dog overtaget ligesom at faldende i Europa tog til.

Olien fortsatte i vejret


Olieprisen er de seneste dage steget stødt, og som følge af koldt vejr og faldende olielagre på den anden side af Atlanten fortsatte denne tendens i onsdagens handel. Den seneste tid styrkelse af dollaren er også noget, som trækker olieprisen i vejret.

EIA, som er en amerikanske olieorganisation ser også stigende priser i 2010, og forventer et niveau omkring 80 dollars pr. tønde i begyndelsen af året. En forudsætning er dog, at de makroøkonomiske data overrasker positivt. Positive makrotal er ofte ensbetydende med øget efterspørgsel påvarer, hvilket øger efterspørgslen på olie, som bruges enten direkte eller indirekte i produktionen.•

BRANCHENYT
Læs også