Udenlandsk grønt på bordet

Den gode nyhed er, at danskerne fortsat spiser flere grøntsager. Den dårlige for de danske gartnerier lyder, at importen af udenlandske produkter stiger hastigt.

Opgørelser fra Danmarks Statistik viser, at forbruget af de 10 vigtigste grøntsager er steget fra 73 kg pr. indbygger årligt i 2000 til nu over 90 kg. Blandt forklaringerne på den udvikling er endnu flere produkter på hylderne i de danske butikker samt øget fokus på sundhed.

Chefkonsulent Klaus Jørgensen i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer peger dog samtidig på, at globaliseringen også øger forbruget af frugt og grøntsager:

»Internationaliseringen har med billig transport samt færre handelsbegrænsninger gjort det muligt at sælge alle slags grøntsager året rundt. Og det til trods for, at klimaet sætter begrænsninger for, hvilke danske grøntsager der sælges,« siger Klaus Jørgensen.

Statistikkerne viser nemlig, at det langt fra kun er danske grøntsager, som der spises flere af. Faktisk er der sket tæt ved en fordobling af importen til Danmark de seneste 10 år.

Blandt de iøjnefaldende eksempler er blomkål og broccoli, hvor importen er steget med 132 pct. fra 2000 til 2008, mens importen af agurker voksede med 91 pct. i samme periode og tomater havde en vækst på 86 pct.

Handelstallene viser, at importen af frugt og grønt i 2000 samlet udgjorde en værdi af 3,7 mia. kr. Otte år senere var tallet vokset til 7,5 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også