»Man lever et meget komfortabelt liv i Danmark«

Horina Serbanescu kommer susende ind ad døren til mødelokalet hos Microsoft. Hendes søn har fødselsdag, og hun har været henne i børnehaven med lækre nybagte pølsehorn.

Havde hun stadig boet i Rumænien, havde hendes mor taget sig af den sag, mens hun selv havde knoklet derudaf i et presset arbejdsmiljø. Men den tid er forbi. Den 35-årige Horina Serbanescu har været i Danmark i 11 år, og hun tvivler på, at hun nogensinde vender tilbage til Rumænien. Hun er blevet gift med en englænder, der arbejder i en anden dansk it-virksomhed, og hun er glad for sit job som software development engineer hos Microsoft og for det velfungerende danske samfund.

Hun kan indimellem savne netværket af familie i Rumænien, der også kan hjælpe med børn og hjem, men til gengæld har hun fået et mindre stresset arbejdsliv i en attraktiv international virksomhed med en god worklife-balance i et land med et solidt velfærdssystem. Og det er det afgørende.

»Det er naivt, hvis man tror, at man kan tage til Danmark og lave en masse penge. Det kan man ikke, for leveomkostningerne er højere her. Desuden er det ikke det, som trækker. Det er derimod den mere europæiske livsstil, og det at tingene fungerer. Man lever et meget komfortabelt liv i Danmark,« siger Horina Serbanescu, som kom hertil som udsendt it-konsulent for et rumænsk firma.

Hun faldt for de ordnede danske forhold, som på det tidspunkt stod i stærk kontrast til forholdene i Rumænien, og efter nogle jobhoppende år på arbejdspladser, hvor hun ofte var den eneste udlænding, kom hun for fem år siden til Microsoft, som hun kalder en overordentlig attraktiv arbejdsplads for ikke mindst udlændinge. Der bliver virkelig taget hånd om én. Blandt andet med tilbud om sprogundervisning, og sproget er en vigtig nøgle til det gode liv som udlænding i Danmark, mener Horina Serbanescu, der selv i dag taler perfekt dansk.

»Jeg kan sagtens huske de første år, hvor brevene fra myndighederne var skrevet på uforståeligt dansk, og hvor det var utroligt frustrerende at have et beskedent ordforråd og nærmest snakke som et barn. Det hjælper utroligt meget, når man kan sproget i et land.«

BRANCHENYT
Læs også