Banker blæser på ankenævn

I mere end 20 pct. af de sager forbrugerne har vundet i Pengeinstitut- ankenævnet i år, vil bankerne ikke punge ud.

Tegning: Thorgerd Broni Jensen Tegning: Thorgerd Broni Jensen

Bankerne har næget at betale erstatning i mere end hver femte sag, som forbrugerne har vundet i Pengeinstitutankenævnet i år. Det er en kraftig stigning i forhold til sidste år. I dag bestemmer pengeinstitutterne selv, om de vil følge kendelserne, men nu kræver Socialdemokraterne en lovændring, så bankerne tvinges til at rette ind.

Oven i købet er der i syv af de i alt ni kendelser, som bankerne ikke har fulgt, tale om et enigt ankenævn. Bankernes egne folk mener altså, at pengeinstituttet har handlet forkert overfor kunden.

Bankernes organisation, Finansrådet, finder det i orden, at bankerne ikke har fulgt 21 pct. af afgørelserne.

»Vi synes ikke, det er et problem, siger Susanne Dolberg, underdirektør i Finansrådet. »Af de 43 sager, hvor kunderne har fået ret, er der ni afgørelser, pengeinstitutterne ikke vil følge. Heraf handler de fire om Jyske Hedge Fond. En efterlevelsesgrad på 79 er høj. Pengeinstitutterne skal have lov at afvise principielle sager.«

Socialdemokraterne er ikke enige. Partiet foreslår, at ankenævnet erstattes af en finansiel domstol, hvis afgørelser er retligt bindende for pengeinstitutterne.

»Det skriger til himlen, at det er urimeligt. En bankrøver kan ikke bare sige, at han ikke vil bindes af rettens afgørelse. Derfor skal bankerne heller ikke kunne gøre det, når de har røvet penge fra folk,« siger politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S).

DF: Arrogante banker

..

BRANCHENYT
Læs også