Fagbevægelsen taber terræn

Fagbevægelsen har mistet tusindvis af medlemmer i 2009.Alene 3F og HK har mistet 20.000 medlemmer. Medlemsflugt vil svække fagbevægelsen på sigt.

Trods den økonomiske krise fortsætter fagbevægelsens medlemsflugt.

Alene de fire største LO-forbund i den private sektor har i 2009 mistet ca. 27.000 medlemmer, selv om overophedning er afløst af massefyringer og udflytning af job.

Hastigheden overrasker 3F's formand:

»Jeg troede faktisk også, at vi ville få mange medlemmer, når der kom krise. Men når folk står med en fyreseddel i hånden og i forvejen har en dårlig økonomi, så starter de desværre ikke med at melde sig ind i a-kasse og fagforening. De vælger udgiften fra og håber, at de kan komme på kontanthjælp,« siger Poul Erik Skov Christensen.

3F har mistet 13.400 medlemmer, mens HK har mistet 7.700 medlemmer. Dansk Metal har måttet vinke farvel til kontingentkroner fra 4.000 medlemmer, mens Træ-Industri-Byg har mistet 1.500.

Også det mindre forbund NNF har mistet godt 1.500.

Men udviklingen skyldes også drastiske dyk i beskæftigelsen, mener 3F-formanden:

»Vi har mistet tusindvis af arbejdspladser i industrien til Asien og Østeuropa. Mange danske eksportchauffører har mistet arbejdet til firmaer i Østeuropa, som ansætter tyske og polske chauffører til at køre i Danmark. Og gennem flere år har vi haft et stort antal udenlandske bygningsarbejdere i Danmark, som har taget en del arbejdspladser,« siger Poul Erik Skov Christensen, der også peger på, at mange nyledige har haft alderen til at droppe ud af arbejdsmarkedet og dermed fagforeningerne.

3F-formanden mener, at fagforeningen allerede gør alt, hvad den kan for at stoppe tilbagegangen. Bl.a. ved at gå målrettet efter hvervning af unge.

Indflydelse undermineres


..

BRANCHENYT
Læs også