Ny mindsteløn i Venezuela vil gavne ØK

En tvungen forhøjelse af mindstelønnen vil øge købekraften efter fødevarer. På omkostningssiden har ØK i dag kun få ansatte, der arbejder for mindstelønnen.

En trussel om at skulle betale en tvungen lønstigning på 25 pct. for de lavestlønnede ville få sveden frem på de fleste erhvervslederes overlæber. Men for ØK's fødevareforretning Plumrose i Venezuela kan det blive en fordel, fordi efterspørgslen vil stige.

Venezuelas præsident, Hugo Chavéz, har lovet at hæve mindstelønnen i landet med 25 pct. over to omgange. Først 10 pct. i marts og siden 15 pct. i september, hvor der ”tilfældigvis” er parlamentsvalg.

Lønstigningen skal kompensere for den accelererende inflation, der følger efter den seneste store devaluering.

»Til fordel for Plumrose tæller, at forbrugerne får flere penge mellem hænderne og derfor får råd til at købe mere. Vi er gode til at effektivisere vores forretning, så selv om det ikke ensidigt er en fordel, har lignende tiltag tidligere i hvert fald heller ikke skadet os,« siger koncernchef Niels Henrik Jensen fra ØK og fortsætter:

»Desuden får en forhøjelse af mindstelønnen ikke den store effekt for os. De fleste af vores ansatte ligger allerede over mindstelønnen. Det er dog en lidt speciel måde at holde inflationen nede på. Men hvad det direkte betyder for vores forretning, vil jeg først afsløre, når vi offentliggør vores forventninger til 2010 i forbindelse med vores årsregnskab,« siger han.

Produktionen udvides
..

BRANCHENYT
Læs også