Kan Ditlev Engel trylle?

2009 har på ingen måde været et jubelår for Vestas.Men vandene er delte mellem skeptikere, der venter en nedjustering, og tilhængere, som fæstner deres lid til Engels nærmest magiske evner.

Vestas-chef Ditlev Engel har de senere år flere gange vist, at han har magiske evner. At han kan det umulige.

Om mindre end fire uger præsenterer den succesrige vindmøllechef 2009regnskabet. Stort set alt peger i retning af, at Vestas ikke formår at levere de lovede resultater.

da klokken ringede ind til årets sidste kvartal manglede Vestas 23 mia. kr. i at nå tørskoet i land i forhold til forventningerne. Det er 43 pct. af årsbudgettet i et kuldsejlet vindmøllemarked, der i løbet af 2009 har budt på så få snapse, at selv en afholdsforening har været i stand til at sidde med ved bordet.

derfor er mange investorer, analytikere og branchefolk havnet i en situation, hvor de er tvunget til at tage stilling til spørgsmålet: Kan Ditlev Engel trylle et 2009-resultat frem, som indfrier forventningerne og lukker munden på kritikere og tvivlere?

indtil videre er meldingen fra hovedpersonen selv, at tingene vil falde ud som forventet. Det var budskabet, da han præsenterede regnskabet for 3. kvartal den 27. oktober i New York, og siden er der ikke rokket ved meldingen.

Normalt vil en firkantet forsikring fra Ditlev Engel være tilstrækkeligt til at feje alle bekymringer af bordet. Men ser man på udviklingen i Vestas-kursen, synes det ikke at være tilfældet denne gang.

forsikringen i forbindelse med kvartalsregnskabet om en strøm af milliardordrer fik øjeblikkeligt kursen til at stige 7 pct. til 365 kr. Siden er det gået nedad bakke. I dag koster en Vestas-aktie omkring 330 kr.

Forklaringen på kurstæskene kan være, at Ditlev Engel ved fremlæggelsen kædede sin tro på, at man vil nå 2009-målene, sammen med udsigten til en strøm af milliardordrer.

»Vi forventer, at ordrerne kommer de følgende måneder, og vi taler om ordrer for adskillige milliarder euro,« var den skråsikre melding fra Vestas-chefen.

eneste problem ved meldingen er, at Vestas efterfølgende langt fra annonceret ordrer for adskillige milliarder euro.

Selv om den danske vindmøllegigant på overfladen synes at være snublet gevaldigt i ordrestrømmen, peges der fra flere sider på, at det er alt for tidligt at dømme Vestas ude af 2009. De manglende meddelelser om nye ordrer er nemlig ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der ikke er solgt vindmøller.

Vestas oplyser Fondsbørsen og investorer om alle store ordrer på over 500 mio. kr. Ordrer på over 250 mio. kr. kan blive oplyst, mens mindre ordrer typisk ikke oplyses.

i stedet for gigantiske ordrer har der bare været tale om mindre ordrer, som flyver under fondsbørsens rader, påpeger finansfolk, som mener, at Vestas-ledelsens præstationer og potentialet i vindmølleselskabet fra Randers er totalt undervurderet.

At der måske er noget om snakken, blev senest understreget ved fremlæggelsen af regnskabet for 3. kvartal.

Historisk har Vestas typisk oplyst om 70-80 pct. af de indgåede aftaler. I det seneste kvartal bidrog de annoncerede ordrer imidlertid kun med 61 pct. af salget. Alligevel formåede Vestas at levere et pænt resultat med stigende omsætning sammenlignet med samme periode i 2008.

den ændrede fordeling af ordremængden gør, at der er skabt større usikkerhed om, hvad Vestas egentlig går og laver. Derfor er det på ingen måde umuligt, fremhæver flere analytikere, at Ditlev Engel vil levere varen, når han den 10. februar går på podiet i London og udløser spændingen omkring 2009-resultatet.

Siden Ditlev Engels optræden i oktober har vindmøllemarkedet ikke hørt meget til Vestas-chefen. Derfor er der heller ikke kommet nyt frem, fastholder kritikere, som giver markedet en tro på, at Vestas klarer skærene og undgår en nedjustering.

Samtidig hæfter mange sig ved, at mens Vestas taler om ordretørke, omlægger produktionen fra lagerproduktion til ordreproduktion og sender hundredvis af medarbejdere på tvungen orlov, afspadsering eller ferie, haler konkurrenterne ordrer i hus på selvsamme markeder, som Vestas påstår er tørlagte.

midt på efteråret kunne Siemens Wind Power således fortælle om seks nye amerikanske og canadiske ordrer til en værdi af 4,5 mia. kr. Få måneder tidligere fastslog Vestas om USA, at markedet lå fuldstændig i brak.

»Vi er hele nede på nul,« lød Vestas-meldingen i juli.

De nye ordrer har været med til at løfte Siemens, verdens 6. største vindmølleproducent, der for fire uger siden afslørede en historisk stor ordrebog på 45 mia. kr. Med udgangen af 3. kvartal var ordrebogen i Vestas derimod svundet ind til 26 mia. kr. svarende til et fald på 46 pct. på blot et år.

og netop ordrebogen spiller en afgørende rolle i troen på Vestas, mener mange. For selv om 2009-tallene er ventet med spænding, samler finansmarkedets interesse sig først og fremmest om nyt om Vestas-ledelsens syn på 2010-markedet og forventningen om i bedste fald at øge omsætningen til 60 mia. kr.

Skal den øvelse lykkes, skal der nemlig gang i ordremaskinen hos Vestas, har Sydbank senest påpeget.

Ifølge banken skal Vestas hver eneste uge i 2010 oplyse fondsbørsen om ordrer på mindst 100 MW. Oven i skal der ekspederes mindre vindmølleordrer året igennem for 15 mia. kr. - alt sammen blot for at levere en omsætning indenfor rammerne af det lovede.

lykkes øvelsen er der ingen grund til jubel i Vestas-toppen. For mens 2010-målet vil være nået, vil ordrebogen være gabende tom. Derfor skal der på toppen af de mange store og små ordrer til at indfri 2010-forventningerne også høstes ordrer til at fodre Vestas-maskinen i først og fremmest 2011.

set i det lys er det alt andet lige dårligt nyt for Vestas, at det livsvigtige amerikanske marked langt fra viser topform, ligesom der ingen hjælp var til vindmølleindustrien på det netop overståede klimatopmøde i København.

Midt i de mange udfordringer kan Ditlev Engel til gengæld glæde sig over, at han er ses som en af verdens bedste topchefer. På en nylig top 100-liste over succesrige topchefer offentliggjort af Harvard Business Review optræder Ditlev Engel på en 91. plads. Og det endda uden at hive hvide kaniner op af hatten.

BRANCHENYT
Læs også