Magtkamp med banker

Præsident Obama udløser verbal offensiv mod bankerne, der med juridiske manøvrer forsøger at undgå ny afgift.

Den nye skat på de amerikanske storbanker, som skal betale redningsaktionen, der for halvandet år siden afværgede et sammenbrud på det internationale finansmarked, har udløst en styrkeprøve mellem præsident Barack Obama og Wall Street.

Mens bankerne mobiliserer deres højt betalte lobbyister og søger juridisk bistand, har præsidenten affyret en verbal bredside, der gør det klart, at han ikke er parat til at give efter på en front, hvor han nyder bred opbakning fra vrede vælgere.

Da Obama præsenterede den nye skat, der i løbet af de kommende 10 år skal bringe mellem 90 og 117 mia. dollars i statskassen, advarede han bankerne mod at benytte deres velkendte strategi. I den slår lobbyister som en bisværm ned over medlemmer af kongressen samtidig med, at der bruges millioner på reklamekampagner.

»I stedet for at sende en sværm af lobbyister for at bekæmpe dette forslag og ansætte en hær af jurister og bogholdere for at hjælpe dem med at vige uden om disse afgifter, så foreslår jeg, at de overvejer ganske enkelt at leve op til deres forpligtelser,« lød den skarpe advarsel.

I første omgang synes denne advarsel at være blevet overhørt. Gennem sin interesseorganisation, Securities Industri and Financial Markets Association, - en amerikansk pendant til Finansrådet - har bankerne bedt et stort advokatfirma om at undersøge mulighederne for et sagsanlæg.Storbanker: Urimeligt


..

BRANCHENYT
Læs også