Menuen står på regnskaber

Den amerikanske regnskabssæson har ramt børserne med fuld styrke.Investorerne gransker tallene i håb om at kunne diagnosticere økonomien.

Så ramte den amerikanske regnskabssæson aktiemarkederne, og flere af sværvægterne har allerede offentliggjort deres rapporter for de sidste måneder af det forgangne år, hvilket med intervaller har sendt børserne i forskellige retninger.

Som altid har der været både skuffelser og positive overraskelser i stakken af regnskabsmeddelelser, og inden strømmen af tal begyndte at tilflyde aktiemarkederne, havde enkelte analytikere fået deres betænkeligheder vedrørende omfanget af forventningerne.

De fleste investorer var på forhånd overbeviste om, at der ville komme en lind strøm af positive overraskelser.

Hvis forventningerne er skruet for højt op, skal der imidlertid ikke så meget til at skuffe investorerne og dermed fremprovokere kursfald på børserne.

Når investorerne kigger regnskabsmeddelelser, spejder de efter fremgang i omsætningen, indtjeningen samt resultatet.

Selv om et stigende overskud i en virksomhed er en god nyhed, ser investorerne helst, at det er fremkommet gennem vækst og ikke udelukkende via omkostningsreduktioner, som tilfældet var med mange regnskaber sidste år.

Et overskud genereret gennem vækst lover bedre for fremtiden, fordi der lidt populært sagt er grænser for, hvor meget omkostningerne i en virksomhed kan reduceres.

Og så er der de berømte forventninger til fremtiden, og dem har investorerne svært ved at stå for, hvis de ellers er lyse og optimistiske.

Et godt eksempel var meddelelsen fra Intel, der med sine positive forventninger til såvel udviklingen i priserne på som efterspørgslen efter chips efterlod en god stemning i aktiemarkederne.

Investorerne ræsonnerede hurtigt, at hvis efterspørgslen efter chips ville stige, måtte det være ensbetydende med, at der skulle produceres flere pc'er samt elektroniske nipsting, hvorefter interessen for en række teknologibetonede selskaber steg.

Regnskaberne fra de store amerikanske banker var på forhånd udråbt til at være blandt de mest interessante, dels fordi banksektoren har været gennem mange prøvelser, dels fordi nogle investorer bruger bankernes regnskaber til at diagnosticere økonomiernes helbredstilstand.

Sæsonens første regnskabsmeddelelse fra en stor amerikansk bank kom fra JPMorgan Chase & Co., og dele af resultatopgørelsen virkede umiddelbart ganske lovende.

Men det var snart uden betydning for markedsdeltagernes humør, for de fandt hurtigt frem til de svage punkter i resultatopgørelsen, og her faldt de blandt andet over posten med kreditkort-aktiviteterne.

At flere har vanskeligheder med at indfri deres forpligtelser i forbindelse med brugen af kreditkort blev en ubehagelig påmindelse.

For det vidner om de trængsler, som mange amerikanske husholdninger og dermed den amerikanske økonomi slås med i øjeblikket som følge af faldende huspriser, kreditstramninger og stigende arbejdsløshed.

BRANCHENYT
Læs også