Minister fjerner ”molboafgift”

Miljøministeren fjerner nu en stærkt kritiseret afgift på bioaffald, så det bliver muligt at køre grene og stubbe gratis til forbrænding. Det sætter en stopper for den unødige transport af haveaffald til Sverige og Tyskland.

Efter den 1. februar bliver det muligt at køre haveaffald som grene og stubbe til forbrænding uden at skulle betale forbrændingsafgiften på 330 kr. Miljøministeren betegner det som en ”regulær molboafgift” og har nu ændret bekendtgørelsen om biomasseaffald, så grene og stubbe bliver gratis at komme af med.

Det betyder formentlig enden på transport af affaldet til Sverige og Tyskland. Miljøstyrelsen skønner nemlig, at 20 pct. af den slags affald hidtil er blevet eksporteret til vores nabolande, hvor det er gratis at komme af med.

»Det er en grotesk situation, at vi har været med til at eksportere en masse bioaffald, der lige så godt kunne være brugt til energi her i landet,« mener miljøministeren Troels Lund Poulsen.

I dag er det afgiftsfrit at sende til kompostering, hvor materialet ligger et par år og udvikler sig. Men netop rødder, stubbe og større grene har vist sig at være svære at kompostere, derfor har den slags bioaffald hidtil skullet forbrændes, og en afgift skulle betales. Troels Lund Poulsen vurderer dog, at staten ikke har fået mange penge i kassen fra den afgift.

..

BRANCHENYT
Læs også