Den triste, men nærmest uundgåelige pukkel

Selv de allerbedste fonde på lang sigt render panden mod muren fra tid til anden. Som investor skal man passe på ikke at handle overilet og sælge, så snart en ellers succesfuld fond har en nedtur.

Langt de fleste aktiefonde følger aktivt forvaltede strategier. Ambitionen er at give investorerne afkast, der er mindst ligeså gode og helst bedre end de valgte sammenligningsindeks.

I praksis sker det ved, at investeringsrådgiverne overvægter aktier, som de anser for undervurderede og tror, vil klare sig relativt bedre end indekset. Aktier, der forventes at give et dårligere afkast end indekset, undervægtes eller udelades helt af porteføljerne.

Lykkes det, belønnes investorerne med et bedre afkast, end hvis de blot havde fulgt en passiv strategi. Det lyder måske umiddelbart nemt, men praksis viser, at det er mere end svært for rigtig mange fonde at indfri forventningen.

Kan dårlige perioder undgås?

Det interessante er naturligvis om selv de bedste fonde på lang sigt må indkassere middelmådige resultater i kortere perioder fra tid til anden. Spørgsmålet er, om perioder med underperformance overhovedet kan undgås - både i forhold til fondens egne indeks, men også i forhold til andre fonde med lignende investeringsstrategier.

Spot på fonde


..

BRANCHENYT
Læs også