Flere slagsmål mellem lønmodtagere og arbejdsgivere

Krisen resulterer i flere arbejdstvister og retssager mellem lønmodtagere og arbejdsgivere. Økonomisk pressede virksomheder finder på krumspring for at slippe for at punge ud, mener en fagforening.

Krisen skaber langt flere arbejdstvister om f.eks. manglende løn ved fyring, manglende feriepenge og fyring på grund af alder.

Fagforeningen Business Danmark har haft 28 pct. flere arbejdstvister på advokaternes skriveborde i 2009 end i 2008 - og antallet af tvister, der ender som retssager, er mere end fordoblet.

HK og Ingeniørforeningen oplever også langt flere tilfælde, hvor medlemmer kræver erstatning eller godtgørelse fra en arbejdsgiver.

»Finanskrisen gør sit til, at virksomhederne ikke har pengene og bliver påholdende. Medarbejderne bliver mere økonomisk pressede, og derved opstår der flere retssager,« siger chef for juridisk afdeling hos Business Danmark, Bent Hansen.

Organisationen fører typisk godt 30 retssager om året på vegne af medlemmer. I 2009 var der tale om 86.

Tidligere har arbejdsgiverne været langt mere villige til at indgå forlig eller betale det, som fagforeningen har krævet, mener Bent Hansen.

»Det er sværere at få arbejdsgiverne i tale og få dem til at betale det, de skylder. Når krisen kradser, bliver fronterne trukket skarpere op og det kan meget vel være, at virksomhederne ikke har pengene. Så finder de på krumspring for at slippe for at betale,« vurderer han.

Tillidsfolk fyres

..

Læs også