Ledighedstallet mødt med skepsis

Ledigheden fortsætter med at overraske positivt, men nogle økonomer mener, det er for godt til at være sandt. Det kan stadig vende til det værre.

Det danske arbejdsmarked giver anledning til stort hovedbrud blandt økonomer og eksperter, for det går groft sagt for godt.

Danmarks Statistik kunne i går melde om et decideret fald i ledighedstallene for februar - for første gang siden sommeren 2008.

I februar var der 115.700 ledige, næsten 1.000 færre end måneden før. Medregner man de arbejdsløse, som er sendt i aktivering, steg arbejdsløsheden stadig en lille smule, men stadig betydeligt mere afdæmpet end ventet.

»I lyset af den vækst, som vi har registreret i dansk økonomi, og de indikatorer, som vi har for beskæftigelsen i 2010, er opbremsningen i arbejdsløsheden meget overraskende. Vi så et enormt fald i aktiviteten i 2009, og det burde give et betydeligt større fald end det, som vi ser,« siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Han er altså meget skeptisk over tallene, der angiveligt viser, at danske lønmodtagere slipper meget let.

Han peger på tidligere økonomiske nedture, hvor et ikke nær så stort fald i det samlede BNP har givet betydeligt større fald i beskæftigelsen. Samtidig viser de reviderede tal for væksten i 2009, at der er sket et stort fald i beskæftigelsen, fordi mange har forladt arbejdsmarkedet, f.eks. for at gå på efterløn.

Positiv, men skeptisk


..

Læs også