Obligationer: Kursfald efter en lang række stærke nøgletal

Det danske obligationsmarked er tirsdag åbnet lavere, og investorerne indhenter dermed efterslæbet til udviklingen på de amerikanske obligationsmarkeder.

Udviklingen på de internationale finansmarkeder har været præget af torsdagens erhvervstillidsbarometre med det amerikanske ISM i hovedrollen, fredagens amerikanske arbejdsmarkedsrapport, og mandagens tal for erhvervstilliden i den amerikanske servicesektor, samt amerikanske tal for det verserende boligsalg. Alt i alt har det øget optimismen og dermed har det også løftet renterne.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2019, er tirsdag åbnet 0,32 point lavere i kurs 104,62 med en effektiv rente på 3,41 pct. Blandt realkreditobligationerne åbner 4-38'erne 0,07 point lavere i kurs 95,43 med en effektiv rente på 4,52.

Torsdagens amerikanske ISM erhvervstillidsbarometer steg til 59,6 i marts, hvilket var en betydelig fremgang fra 56,5 i februar. Dermed indikerer ISM-barometeret en kraftig vækst i industrien og dermed i økonomien. Analytikerne havde ventet en mindre fremgang til 57,0 i marts. Torsdag blev det også til stærkere end ventet erhvervstillidsopgørelser fra Japan (Tankan), Kina og Sydkorea.

Fredagens amerikanske arbejdsmarkedsrapport viste en solid jobskabelse, da der udenfor landbruget blev skabt 162.000 job i marts. Det var dog mindre end analytikernes forventninger om en jobskabelse på 184.000. Alt andet lige viser det, at jobskabelsen er kommet tilbage, og dermed har økonomien taget et stort skridt væk fra recession. Opgørelserne for januar og februar blev samlet set oprevideret med 62.000 job.

Mandag kom der tal for det amerikanske boligmarked, hvor det igangværende boligsalg overraskede med en stigning på 8,2 pct. i februar, hvor analytikerne havde ventet en flad udvikling.

Mandag kom der også ISM erhvervstillid for servicesektoren, som viste en stigning til 55,4 fra 53,0 i februar. Analytikerne havde ventet en mindre stigning til 54,0.

Tirsdag er fokus rettet mod USA, hvor den amerikanske centralbank tirsdag aften vil fremlægge referatet af seneste rentemøde den 16. marts.

- Referatet kan kaste mere lys på Feds exit strategi. Meddelelsen fra Fed efter mødet indeholdt ingen overraskelser, skriver Nordea.

Læs også