Begmand fra Moody's til Islands økonomi

Kreditværdigheden af Islands økonomi er nået lidt nærmere bunden. De saliggørende penge fra IMF og de nordiske lande kommer fortsat ikke.

Mens Island i forvejen er i dyb krise og venter på de egentligt allerede lovede penge fra IMF og de nordiske lande, kommer kreditvurderingsbureauet Moody's med et dybt stød i nyrerne.

Bureauet sænker Islands karaktertrin for kreditværdighed fra allerede meget lave ”Baa3 med stabile udsigter” til samme karakter men med ”negative udsigter”.

»Bedringen i Islands økonomi er truet af forsinkelsen i afklaringen af Icesave-uenigheden, som samtidig er en forhindring for genoptagelsen af officielle og private finansielle midler til landet,« konstaterer Moody's senioranalytiker Kenneth Orchard i sin rapport.

Icesave-problemet er en strandet aftale mellem Island på den ene side og Storbritannien og Holland på den anden om, hvem der skal betale de ca. 30 mia. kr., som forsvandt, da internet-opsparingsbanken Icesave gik ned sammen med den islandske finanssektor.

Icesave er blevet afgørende, fordi de samme lande har bremset et milliardlån fra den internationale valutafond, IMF, og reelt også for et milliardlån fra de nordiske lande inklusive Danmark.

Alvorlige konsekvenser


..

Læs også