Rige grækere flytter formuer

Grækenlands rigeste flytter penge til udenlandske banker af frygt for et bankkollaps.

Rige grækere har travlt med at flytte deres opsparing væk fra græske banker, fordi usikkerheden om landets økonomi skaber frygt for, at pengene ellers kan gå tabt, skriver den britiske avis The Telegraph. Avisen rapporterer, at internationale banker som HSBC og Societe Generales mange filialer i Grækenland har fået besøg af mange græske velhavere på det seneste.

Pengeflytningen bliver bekræftet af den græske nationalbank, Bank of Greece, som har opgjort, at græske husholdninger og virksomheder flyttede 8 mia. euro (60 mia. kr.) til udlandet i januar og februar i år.

De fleste af pengene er endt i Schweiz, Storbritannien og på Cypern. De mest velhavende grækere har en speciel forkærlighed for Schweiz, fordi de frygter, at nye, høje skatter bliver en konsekvens af den økonomiske krise.»Bankerne er bekymrede, fordi de ikke kan få funding andre steder,« siger John Raymond. Der har ikke været stor efterspørgsel efter de seneste statsobligationer udstedt af Grækenland, og analytikere frygter, at landet kan blive det første i den vestlige verden til at gå ned på grund af landets enorme gæld.

Iføge The Telegraph er EU-landene uenige om, hvor høje renter Grækenland skal betale for de nye lån, som er på vej. Tyskland har angiveligt krævet en rente på 6-6,5 pct., mens andre lande skulle være villige til at acceptere en rente på 4-4,5 pct.

Læs også