Tid til forandringer

Eksperter opfordrer landbruget til at lægge produktionen om for at sikre fremtiden. De konstaterer samtidig, at det danske samfund kan leve med færre arbejdspladser i netop landbrugssektoren.

Dansk landbrug skal bevares - men må forandres radikalt.

Sådan lyder konklusionen fra to økonomiske eksperter om fremtiden i det kriseramte erhverv samtidig med, at regeringen er på vej med en ny plan, som skal sikre landbruget bedre vilkår. Vurderingen af landbrugets reelle betydning for det danske samfund indgår som et centralt element i debatten om landbrugets situation og fremtid. I erhvervet er holdningen klart, at landbruget har meget stor værdi for Danmark med fortsat omkring 150.000 arbejdspladser og en direkte eksport af landbrugsvarer på 60 mia. kr. årligt.

Lektor i landbrugsøkonomi på Aalborg Universitet Jan Holm Ingemann mener dog samtidig, at det skal med, at landbruget i EU - og dermed også Danmark - stadig er afhængig af offentlig støtte i milliardklassen.

»Danmark skal fortsat have en landbrugsproduktion. Det er ubestrideligt. Men vi bør i højere grad have en produktion som passer bedre til behovet og giver en høj værditilvækst. Landmændene skal tjene penge ved at producere frem for gennem subsidier,« siger Jan Holm Ingemann. Han mener derfor, at landbruget må tænke nyt og lægge produktionen om. Uden at det nødvendigvis vil skade beskæftigelsen i det samlede samfund. Jan Holm Ingemann siger:

»Vi har ikke fået større arbejdsløshed eller ringere samfundsøkonomi, fordi tekstilindustrien er flyttet ud, eller skibsværfterne er ophørt. Tværtimod. Hvis de produktioner var fortsat, var landet ilde stedt. Den samme overvejelse bør gøres i relation til landbrugets fremtid. Stat og erhverv må gå sammen om at finde en ny strategi.«

Stadig plads


..

Læs også