Mælken holder liv i egnen

Livet på landet Thise Mejeri nord for Skive og dets leverandører i landbruget er med til at sikre aktivitet i et af landets udkantsområder.

Billund har Lego, Als præges af Danfoss, mens Bjerringbro-egnen lever godt af Grundfos. For landsbyen Thise og omegn er mejeriet det afgørende.

De sammenligninger nikker mejerichefen genkendende til. Thise Mejeri med 120 arbejdspladser - og dertil 85 landmænd som leverer råvarerne til produktionen - udgør et omdrejningspunkt på halvøen Salling nord for Skive. Et udkantsområde af Danmark, hvor landbruget - og mejeriet - fortsat er yderst afgørende for udviklingen:

»Uden os ville det eksempelvis være svært at opretholde købmanden og mange andre aktiviteter. Forudsætningen for liv på landet er arbejdspladser. På en egn som denne er der kun få andre, større virksomheder, som kan sikre aktivitet,« fastslår Poul Pedersen, mens han fra chefkontoret på første sal i mejeribygningen kan følge med i livet på hovedgaden i Thise.

Mejeriet ligger midt i landsbyen - lige over for købmanden og ved siden af forsamlingshuset. Her har landmænd siden 1887 leveret mælk til forarbejdning. Siden 1988 har Thise Mejeri især gjort sig bemærket ved dets økologiske produktion. Det nordvestjyske mejeri har 85 leverandører i dansk landbrug. Og den gruppe mælkeproducenter ejer også i fællesskab det økologiske mejeriselskab, som afsætter mælk og andre mejeriprodukter i både ind- og udland.

National betydning


..

Læs også