Lovende tal at begynde på

I løbet af påsken blev der fremlagt flere stærke amerikanske nøgletal.Den amerikanske dollar var tilbage i fin form under tirsdagens handel.

Brevkasse for investorerPåskeferien sad stadig i benene på mange aktieinvestorer tirsdag morgen, men denne gang var det måske lidt lettere at komme i gang, fordi helligdagene havde budt på flere overraskende stærke nøgletal især fra USA.

Det ser ud til, at amerikansk industri har genvundet formen, for ISM-indekset for fremstilling, der lodder stemningen blandt indkøbscheferne i industrisektoren, steg langt mere end ventet i marts.

Med et ISM-indeks på 59,5 i marts har indikatoren lagt sig et godt stykke over det vigtige niveau på 50, der signalerer, at sektoren er i vækst, så der var glæde at spore i investorernes rækker. Endvidere bed økonomerne mærke i, at fremgangen i industrien var bredt funderet på de forskellige sektorer, hvilket øger sandsynligheden for, at de positive vibrationer spreder sig til andre dele af økonomien.

Senere kom servicesektorens pendant til industriens ISM-indeks, og det steg ligeledes mere end ventet i marts, så efterhånden begyndte investorerne at se lidt lysere på den økonomiske fremtid.

Det var selvfølgelig heller ingen skade til, at den officielle amerikanske jobrapport i fredags kunne fortælle om stigende beskæftigelse uden for landbruget i USA, selv om stigningen i jobskabelsen måske ikke havde været helt så stor i marts, som nogle havde ønsket sig.

Lovende indhold


Efter offentliggørelsen af den amerikanske jobrapport syntes der dog at være enighed om, at indholdet var ganske lovende, så da europæerne på tog fat på at handle aktier tirsdag formiddag, var det med en mere fortrøstningsfuld indstilling.

Da investorerne primært fandt inspiration til deres efterspørgsel fra de positive signaler fra den amerikanske økonomi, var det hovedsagelig de konjunkturfølsomme selskaber, der kom i vælten.

De energirelaterede selskaber klarede sig godt først på tirsdagen som reaktion på den seneste udvikling i oliepriserne, idet prisen på en tønde råolie mandag havde nået det højeste niveau i 18 måneder, så tirsdag eftermiddag lå flere af olieselskaberne til fremgang.

De ressource-relaterede selskaber var en anden af tirsdagens vindere, da stigende priser på flere metaller og råvarer snart gav sig udslag i en række købsordrer på aktier, som kunne drage fordel af udviklingen.

Hvis den amerikanske økonomi er i klar bedring, kan det betyde, at bankernes tab og hensættelser er på vej ned, og de spekulationer sørgede for en håndfuld pæne kursstigninger til en række banker først på dagen.

Men der var grænser for festlighederne i de europæiske aktiemarkeder, for allerede midt på eftermiddagen fandt en smule pessimisme og usikkerhed atter vej til børserne, hvorefter aktierne fik vanskeligere ved at gøre sig gældende.

Luften svirrede


Luften på børserne svirrede nemlig med forlydender om, at grækerne ville ændre eller genforhandle den plan for økonomisk hjælp, som faldt på plads i slutningen af sidste måned. Mange investorer har det med at få nerverne uden på tøjet, så snart snakken går på den græske problematik, så alene rygter eller antydninger af nye problemer var nok til at reducere deres købelyst.

Nu kan aktieinvestorerne næsten altid finde en lille ting at ærgre sig over, hvilket også blev tilfældet med føljetonen af de flotte nøgletal fra USA. Er der hold i signalerne om øgede omdrejninger i USA's økonomi, kan rentestigninger fra Federal Reserve være rykket nærmere, og den formodning fik nogle af investorerne til at holde igen med indkøb af aktier.

Rygterne om en genforhandling af hjælpeplanen til Grækenland fik lynhurtigt investorerne til at udvikle en vis berøringsangst med den fælles europæiske valuta, hvorefter den amerikanske dollar fik let spil.

Dollaren styrket


Ud over bekymringerne om den økonomiske situation i Grækenland var den amerikanske dollar i et vist omfang understøttet af de spredte spekulationer om kommende rentestigninger i USA, der kan betyde bedre forrentning af midler placeret i dollars.

Tirsdag eftermiddag ved 16-tiden var kursen på den amerikanske dollar steget til 556,60 kr. fra 548,00 kr. før weekenden.

Læs også