Elinstallatører taber 7,4 mia. kr.

7,4 mia. kr. mindre i kassen og 2.100 færre job. Det blev resultatet i installationsbranchen i 2009, viser en ny opgørelse.

»Statistikken viser, at omsætningen i installationsbranchen faldt med 15 pct. eller 7,4 mia. kr. i 2009. Dermed landede den samlede omsætning i branchen på 42,4 mia. kr.,« anfører Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i branchesammenslutningen Tekniq.

Opbremsningen har kostet 2.100 stillinger svarende til, at omkring 5 pct. af samtlige eljob forsvandt sidste år.

Udviklingen får dog ikke Tekniq til at pibe. Tværtimod peger installationsbranchen på, at der er andre sektorer indenfor byggeriet, som er langt hårdere ramt. I resten af bygge- og anlægsbranchen endte kriseåret 2009 med et fald i salget på 23 pct. og et dyk i beskæftigelsen på 13 pct.

Niels Jørgen Hansen peger imidlertid på, at nedturen i installationsbranchen ikke er et overstået kapitel. 2010 vil også føre til tab af omsætning og job.

»Tekniq skønner, at installationsbranchen i 2010 vil opleve et yderligere fald i omsætning og beskæftigelse på 5 pct.,« lyder meldingen.

Omregning i kroner og ører og job betyder det, at salget vil dykke yderligere 2,1 mia. kr., mens knap 2.000 job vil forsvinde. Til gengæld venter Tekniq, at det fra 2011 igen vil gå fremad takket være offentlige investeringer og flere service- og vedligeholdelsesopgaver.

Læs også