Gælden i Dong vokser eksplosivt

I 2005 var Dong Energy gældfri. Sidste år satte nettogælden rekord med 26,9 mia. kr. og renteudgiften med 882 mio. kr. • Forrige uge optog man lån for endnu 4,2 mia. kr. En helt naturlig udvikling, siger Dong.

Side 9Dong Energy låner penge som aldrig før. De seneste 11 måneder har den statsejede energikæmpe solgt virksomhedsobligationer for 57 mio. kr. - hver eneste dag.

Samlet har selskabet i perioden solgt obligationer for 19,0 mia. kr., og det kan aflæses direkte i Dongs 2009-regnskab. Alene sidste år voksede energikoncernens nettogæld med 11,7 mia. kr., og rentebetalingerne steg med 27 pct. til 882 mio. kr.

Og op til påske var Dong-chef Anders Eldrup endnu en gang trukket i salgstøjet for at skubbe Dong-obligationer for 4,2 mia. kr. over disken.

Selv om gælden sætter rekord, afviser Dongs kassemester, økonomi- og IR-direktør Morten Buchgreitz, at der er grund til bekymring for skatteyderne, som ejer 74 pct. af energikoncernen.

»Selvfølgelig er der en smertegrænse for, hvor meget gæld man kan optage. Men i første omgang er det ikke interessant, hvor meget gæld vi optager, men hvor meget nettogæld vi har. Og når vi lægger pengene i kassen, påvirker det ikke vores nettogæld,« siger Morten Buchgreitz.

Trådte på bremsen


Han forklarer, at det seneste lån på 4,2 mia. kr. ikke er penge, som Dong mangler. Når man alligevel har optaget lånet, skyldes det udsigten til så attraktive lånevilkår, at det vil være dumt ikke at gøre det, eftersom Dong skal bruge pengene i 2011 til nye investeringer.

Dongs låneiver kommer kun få måneder efter, at Anders Eldrup trådte hårdt på bremsen, slankede investeringsbudgettet med op mod 20 mia. kr., søsatte spareplaner og uddelte 275 fyresedler. Udviklingen får imidlertid ikke finansmarkedet til at tænde advarselslampen.

»Jeg tror bestemt ikke, at markedet for Dong-obligationer er mættet,« siger Henrik Colding Jørgensen, virksomhedsobligationsanalytiker i Jyske Bank.

Dongs massive gældspukkel betyder, at man sidste år overskred egne mål for størrelsen af gælden med 39 pct. I dag har Dong-ledelsen ændret på reglerne for størrelsen af koncernens gæld.

I Sydbank ser man udviklingen som et naturligt skridt i lyset af Dongs milliardstore investeringsplaner, der alene i 2010 og 2011 ventes at løbe op i knap 20 mia. kr. Sideløbende skal Dong indfri lån for 4,7 mia. kr.

»Men det er klart, at man må forvente, at de opfylder egne finansielle målsætninger ved at levere en stærkere indtjening,« siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

Læs også