Olien truer den gryende vækst

Den stigende oliepris udgør lige nu den største trussel mod vækst i Europa. • Forbrugerne, også de danske, bliver samtidig klemt af de øgede udgifter til varme og brændstof, mens lønnen på grund af krisen stort set ikke stiger.

Hostende og forsigtigt er den europæiske økonomi ved at finde sine fødder igen. Men nu truer de stigende oliepriser med at kvæle det opsving, som stadig er meget skrøbeligt.

Dermed kan den meget skæve vækstfordeling i verden bliver ødelæggende for den europæiske vækst.

Det konkluderer flere økonomer på baggrund af bl.a. et opdateret vækstbillede fra OECD.

»Den stigende oliepris dæmper væksten i Europa, fordi den giver forbrugerne øgede udgifter, mens der stort set ikke er reallønsstigninger, så der er færre penge til forbrug. Der skal ikke meget til at vælte det meget skrøbelige opsving, og i det lys er en stigende oliepris nok den største trussel mod væksten,« siger Allan von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank.

Skæv fremgang


Den stigende oliepris er trukket af især væksten i den kinesiske økonomi, som bruger omkring halvdelen af alle verdens råvarer. OECD konkluderede i går i en rapport, at der er ved at komme liv i verdens økonomiske vækst, men at fremgangen er skrøbelig og meget skævt fordelt.

»Den økonomiske aktivitet samlede styrke i de fleste af de større OECD-økonomier i det sidste kvartal af 2009 med euro-området som en bemærkelsesværdig undtagelse,« skriver OECD.

Endnu er olieprisen på omkring 80 dollars ikke tilbage på niveauer omkring 150 dollars, som den toppede på før krisen.

»Men hvis efterspørgslen fra Kina og andre højvækstlande fortsætter med at stige kraftigt, kan der opstå spændinger længere fremad,» siger Jørgen Elmeskov, direktør og vicecheføkonom i OECD.

»Hvis olie- og råvareprisstigninger drevet af ikke-OECD-områdets efterspørgsel fortsætter, kan det for OECD-landene, herunder euro-området, virke som et udefrakommende bytteforholdstab, der forringer realindkomsterne, og som kan give opsvinget modvind,« siger Jørgen Elmeskov.

Regning til orbrugerne


Alle økonomerne peger på, at der også er fordele ved en stærk vækst i lande som Kina.

»De virksomheder, der eksporterer en stor del af deres varer, vil jo opleve væksten i andre lande som et stort plus, og det mersalg vil kompensere for den ekstra regning, de skal betale til varme og brændstof,« siger Allan von Mehren.

»Men sådan ser regnestykket ikke ud for de europæiske borgere, heller ikke danskerne. For virksomhederne har efter krisen ikke råd til selv at tage tabet fra olieregningen, så de sender den videre til forbrugeren, som altså bliver dem, der betaler for skævheden i den globale økonomi,« siger han. •

Virksomhederne har efter krisen ikke råd til selv at tage tabet fra olieregningen, så de sender den videre til forbrugeren, som altså bliver dem, der betaler for skævheden i den globale økonomi.
Allan von Mehrenchefanalytiker, Danske Bank

Læs også