Dong i kamp for havmøllepark ved Anholt

Dong er klar til at investere 10 mia. kr. i Danmarks største havmøllepark. • Projektet kan sætte ny rekord på den garanterede afregningspris på strøm.

I 2007 trak Dong Energy sig uventet fra opførelsen af havmølleparken Rødsand 2 syd for Lolland. Nu vil energikoncernen opføre Danmarks største havmøllepark i Kattegat mellem Anholt og Djursland.

»Det var en helt anden situation i Rødsand,« forklarer Anders Eldrup, adm. direktør i Dong Energy.

Han peger på, at et langstrakt projektforløb gjorde, at priserne på møller, kabler, fundamenter og søassistance endte med at slå bunden ud af beregningerne. Derfor valgte Dong Energy at takke nej til en statsgaranti på 49,9 øre for hver leveret kilowatt-time (kWh) svarende til en sikret indtægt på 5 mia. kr.

Laveste bud vinder


Auktionen over Anholt-projektet fungerer ved, at interesserede selskaber skal byde ind med krav til kWh-prisen. Laveste bud løber med sejren.

Anders Eldrup vil ikke løfte sløret for, hvad Dong har budt. Alt tyder dog på, at Dongs bud ligger betydeligt over kWh-priserne på Rødsand 2 og Horns Rev 2-parken, hvor Dong er garanteret 51,8 øre for de første 10.000.000.000 kWh.

Dong-chefen understreger da også, at man ikke har tale om en særlige hjemmebanerabat. I stedet er Anholt-projektet vurderet på lige fod med andre havmølleprojekter.

»Vi har set på projektet, som vi ser på alle investeringer. Derfor kræver vi et normalt afkast sammenlignet med parker andre steder,« siger Anders Eldrup.

Meldingen åbner for, at Dongs bud kan ligge på op mod 1 kr. pr. kWh vurderer brancheeksperter over for Morgenavisen Jyllands-Posten. Det er f.eks. prisniveauet for havmølleparker i Storbritannien, der satser massivt på vindmøller på havet og har øremærket op mod 100 mia. kr. til opgaven frem mod 2020.

Andre projekter klar


Anders Eldrup understreger, at man gerne vi opføre parken. Men vinder en anden auktionen, har Dong andre projekter klar i skuffen.

»Vi kan kun bruge pengene en gang, så det er ikke sådan, at livet går i stå for os, hvis det ikke bliver til noget,« siger Dong-chefen.

Modsat Dong Energy har Vattenfall Danmark meddelt, at man ikke byder på Anholt-parken. Det er uvist, om der er andre bydere som f.eks. tyske E.ON, der står bag Rødsand 2-parken. •

Havmøller


Anholt-parken


Havmølleparken bliver Danmarks største med sine 400 MW.

Energistyrelsen udpeger vinderen af parken den 19. april.

Første havmølle skal snurre inden udgangen af 2012.

Parken skal stå færdig senest ultimo 2013.

Dong Energy skønner, at projektet vil koste 10 mia. kr.

Til sammenligning kostede Horns Rev 2 på 209 MW 3,8 mia. kr.

Læs også