Dong har udvidet lånerammen

Dong Energy vil ikke afvise, at 2010 vil ende med optagelse af nye milliardlån. • Den rekordstore gæld førte i 2009 til et hop i renteudgifterne på 27 pct.

Flere ansatte i Dong trods fyringerDong Energy skød årets lånesæson i gang før påske med salg af obligationer for 4,2 mia. kr. Men flere milliardlån kan være på trapperne, er meldingen fra energikæmpen.

»Jeg ved ikke, om der kommer flere obligationsudstedelser i indeværende år, men jeg vil heller ikke udelukke det. Det er ikke noget, vi har taget konkret stilling til på nuværende tidspunkt,« siger Morten Buchgreitz, økonomi- og IR-direktør i Dong Energy.

Han ser dog intet mærkværdigt i, at Dong kom ud af 2009 med en rekordstor nettogæld. Tværtimod ser han sidste års vækst i gælden på 77 pct. som en positiv historie.

En positiv historie


»Gælden endte på 27 mia. kr., og det var lidt under det, vi forventede. På den måde er det jo en positiv historie. 2009 var et svagt år rent økonomisk med en svag indtjening. Vi forventer et væsentligt bedre resultat i 2010. Derfor er det ikke noget, der bekymrer os på nuværende tidspunkt,« siger Morten Buchgreitz.

I finanskredse venter man da også, at 2010 vil byde på nye lån til Dong Energy. Især fordi den statsejede energikoncern så sent som for to uger siden flyttede stopklodsen for obligationslån, så lånerammen i dag lyder på 37 mia. kr. mod tidligere 22 mia. kr.

»Der er stadigvæk plads til nye lån inden for selskabets låneprogram,« siger Henrik Colding Jørgensen, virksomhedsobligationsanalytiker i Jyske Bank.

Så du vil ikke blive forbavset, hvis Dong udbyder nye obligationer i 2010?

»Nej, det vil jeg ikke blive forbavset over,« siger Henrik Colding Jørgensen.

Et kig på Dongs foreløbige forretningsplaner viser, at der kan blive brug for en ny pose investeringslystne milliarder. I hvert fald står der allerede investeringer på programmet i 2010 og 2011 for 19,2 mia. kr.

Dyre renter


Samtidig viser et kig på Dongs regnskaber, at den voksende gæld koster dyrt i renter. Det seneste år har renteudgifterne taget et gevaldigt hop på 27 pct. til årligt 882 mio. kr. Et tal, der vil vokse, i takt med at Dong-ledelsen fortsætter med at øge gælden.

Selv om Dong-ledelsen det seneste år nærmest har optaget lån i bundter, får det ikke Sydbanks Dong-analytiker til at rynke på næsen.

»Når man opererer, som Dong Energy gør, er det ikke som at købe en bil. Det er projekter, som skal afskrives over 15-30 år, og kan man sikre sig finansieringen på gunstige vilkår ved at foregribe tingenes udvikling, er det kun positivt for aktionærerne,« siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

I dag består aktionærkredsen af staten med en ejerandel på 74 pct., mens en håndfuld regionale og lokale elselskaber sidder på resten.

Det politiske mål er imidlertid at børsnotere Dong Energy. Børsnoteringen var planlagt til februar 2008, men blev udskudt på grund af finanskrisen.

I dag er det uvist, hvornår finansminister Claus Hjorth Frederiksen (V) skyder salget i gang. •

Læs også