GM kører stadig på pumperne

General Motors har tabt 4,3 mia. dollars i de første seks måneder efter at være reddet fra fallit.

Washington På trods af enorme tab efter bankerot og omstrukturering håber ledelsen af General Motors i Detroit stadig på et positivt resultat for hele 2010.

I går meddelte GM i sit første regnskab, siden den kriseramte bilkoncern blev reddet på målstregen, at den på seks måneder fra den 10. juli til den 31. december 2009 mistede 4,3 mia. dollars, ca. 24 mia. kr.

Langt størstedelen af pengene er gået til at finansiere et kostbart forlig med pensionerede bilarbejdere om sygesikring, mens et mindre beløb er tabt på valutamarkedet.

I samme periode tjente General Motors dog penge, hvilket giver koncernen et begrundet håb om at komme ud af 2010 med et overskud på regnskabet.

50 mia. dollars i støtte
Med en kæmpe pengeindsprøjtning på 50 mia. dollars reddede den amerikanske regering i 2009 GM fra bankerotten, og siden har koncernen kæmpet og omstruktureret for at gøre det nye selskab profitabelt.

»Som regnskabet for 2009 viser, er der stadig et stort arbejde tilbage, men jeg mener fortsat, at vi har en chance for at få overskud i 2010,« sagde GM's finanschef, Christopher P. Liddell.

Bilkoncernen satser på at kunne betale lånene fra regeringerne i USA og Canada tilbage senest i juni i år. GM betalte 1,2 mia. dollars tilbage i marts og december, men skylder stadig den amerikanske regering 4,7 mia. dollars. Størstedelen af lånet på 50 mia. dollars blev konverteret til direkte offentligt ejerskab i koncernen i form af aktier. Den eneste måde, som det amerikanske finansministerium kan få de penge tilbage, er gennem aktiesalg, der vil ske, når koncernen er så sund, at det giver mening igen at udbyde aktier.

Takket være redningsplanen havde GM ved slutningen af året 22,8 mia. dollars i reserver.

Datterselskaber sælges


Koncernen er stadig i fuld gang med at omstrukturere ved at frasælge datterselskaber og lukke fabrikker.

Siden 2004 har koncernen ikke givet overskud, og GM tabte 88 mia. dollars mellem 2005 og juli 2009. Selskabets første kvartalsregnskab ventes offentliggjort i næste måned, og det ventes med spænding.

Fra juli til december sidste år havde den omstrukturerede koncern en omsætning på 57,5 mia. dollars, hvilket skal sammenlignes med 46,8 mia. dollars for den gamle GM-koncern i det foregående halvår.•

Læs også