Grækenland spøger stadig

Bekymringerne over den græske økonomi vil ikke slippe sit tag.Fremlæggelsen af de europæiske nøgletal blev en lidt blandet fornøjelse.

Brevkasse for investorerDe negative tendenser fik lettere spil i de europæiske aktiemarkeder under onsdagens handel, da investorerne atter henfaldt til bekymringer over den økonomiske situation i Grækenland samtidig med, at ikke alle de europæiske nøgletal var lige overbevisende.

Investorerne er langt fra trygge ved den økonomiske situation i Grækenland, men det er der sådan set ikke noget nyt i, så problemet i onsdagens marked var fortsat de rygter, der var opstået dagen før.

Rygterne svirrede


Forlydenderne gik på, at grækerne ville genforhandle den økonomiske redningsplan, som blev vedtaget af finansministrene fra eurolandene og Den Internationale Valutafond i slutningen af sidste måned. Selvom rygterne blev afvist fra græsk side, nagede usikkerheden alligevel blandt investorerne.

Onsdagen bød på offentliggørelse af en stribe europæiske nøgletal, og blandt de positive overraskelser var den samlede PMI-indikator for eurozonen.

Steg mere end ventet


Det pågældende PMI-indeks byggede på en rundspørge blandt indkøbscheferne i såvel industrien som servicesektoren, og i den endelige version landede indikatoren på 55,9 i marts, hvilket var en spids højere end analytikernes estimater, der havde forudsagt en PMI-indikator på 55,5.

En anden positiv overraskelse fra den europæiske nøgletalspose var opgørelsen over de tyske industriordrer, for de var uændrede i februar i forhold til måneden forinden. Umiddelbart lyder det ikke særligt besnærende, men analytikerne havde faktisk stillet et fald på 0,5 pct. i udsigt, så for de fleste var der tale om en behagelig overraskelse.

Knap så begejstrede var investorerne for den reviderede opgørelse over bruttonationalproduktet i eurozonen. Eurozonens BNP var i 4. kvartal 2009 uændret i forhold til 3. kvartal, hvorimod de fleste investorer havde regnet med en vækst på 0,1 pct., hvilket også var resultatet af den forrige opgørelse.

Nu er væksttal for de sidste tre måneder af 2009 næsten kun af historisk interesse, men for mange af investorerne var den tamme udvikling med til at understrege skrøbeligheden af opsvinget, og den slags fremmer sjældent købelysten.

Selv om nogle af onsdagens nøgletal fra eurozonen overraskede i den rigtige retning, så blev den reviderede BNP-opgørelse en skuffelse for mange, og sammen med bekymringerne over den græske økonomi lagde det en dæmper på købelysten i de europæiske aktiemarkeder.

Men dagen var ikke uden lyspunkter, og på de udenlandske børser kunne investorerne på distance følge opturen for den danske Vestas-aktie, som skød i vejret på nyheden om en stor ordre fra Tyrkiet.

Opjusteret anbefaling


Nokia i Finland oplevede ligeledes medgang, efter at det schweiziske finanshus UBS havde opjusteret sin anbefaling af aktien til køb fra neutral.

Verdens næststørste detailkoncern, supermarkedskæden Carrefour i Frankrig, lå heller ikke på den lade side i onsdagens ellers lidt slappe franske marked. For også på børsen i Paris svirrede forlydenderne i luften, og i dette tilfælde gik de på, at Carrefour havde planer om at sælge sine 524 discountbutikker i Portugal - noget flere investorer mente kunne være en god ide.

Derimod var en række af de europæiske bankaktier trængt i defensiven onsdag, og når handlerne skulle give et bud på årsagen, var grækernes store gældsproblemer noget af det første, som faldt dem ind.

Nedrevideringen af eurozonens BNP for 4. kvartal virkede heller ikke befordrende for lysten til at efterspørge den fælles europæiske valuta under onsdagens handel, men interessen for euroen var i forvejen stækket af den græske problematik.

Dollaren lå lunt placeret


Endnu en gang havde den amerikanske valuta let ved at spille med musklerne over for euroen og dens tilknyttede enheder, og onsdag ved 16-tiden var kursen på dollars i dansk regning steget til 557,70 kr. mod 556,50 kr. aftenen forinden.

Norges valuta klarede sig godt under store dele af onsdagens handel, og ud på eftermiddagen var kursen steget til 93,40 kr. mod 92,90 kr. dagen i forvejen.

Den britiske valuta udbyggede sin fremgang over for flere af de andre europæiske valutaer, og onsdag eftermiddag var kursen på pund steget til 847,10 kr. fra 844,00 kr. dagen før.

Læs også