Nye millionkrav i efterlønssag

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) frygter en ny lavine af erstatningskrav fra ældre i en mangeårig strid om feriepenge og efterløn.

En lang og bitter strid om efterløn og feriepenge kan få langt større konsekvenser for skatteyderne end hidtil antaget.

Striden har hidtil kostet statskassen 530 mio. kr., men en række nye upåagtede sager kan udløse nye erstatningskrav på op imod 150 mio. kr.

Det indrømmer beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), der i går på et åbent samråd indkaldt af Folketingets Finansudvalg redegjorde for, hvorfor ministeriet nu har valgt at sætte hælene i og dermed forsøge at dæmme op for en ny lavine af erstatningskrav i den spegede sag.

»Vi bliver nødt til at trække en streg i sandet nu. Hvis ikke, kan vi imødese yderligere krav på op imod 150 mio. kr. på grund af en række nye sager,« fastslog Inger Støjberg, der måtte indkassere hård kritik fra bl.a. enhedslistens finansordfører, Frank Åen.

»Ministeren bryder i denne sag med al hidtidig retspraksis. Man kan da ikke smække pengekassen i alene fordi, man er bange for, at det ellers vil udløse flere erstatningskrav,« sagde Frank Åen.

Striden begyndte, da Morgenavisen Jyllands-Posten i 2006 kunne afsløre, at et gabende hul i ferieloven gav efterlønsmodtagere mulighed for at få deres feriepenge udbetalt uden modregning. Op imod 25.000 ældre blev imidlertid snydt for i gennemsnit 12.000-15.000 kr., fordi de ikke var blevet informeret om muligheden for at benytte sig af hullet. Daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) måtte bede finansudvalget om en tillægsbevilling på op imod 600 mio. kr.

Af dem er de 530 mio. kr. blevet udbetalt som erstatninger til de ældre. A-kasserne har siden måttet udrede yderligere 20 mio. kr. til snydte medlemmer, og det er den regning, som ministeren nu nægter at betale. Hun mener, at der juridisk set er tale om tre forskellige sager, hvor ministeriet kun vil påtage sig at betale de 530 mio. kr.

De resterende erstatninger må a-kasserne efter ministeriets vurdering selv betale, fordi de ifølge ministeriet er afledt af fejl begået af a-kasserne selv.

Men det afviser a-kassernes organisation, AK-samvirke, der pure nægter at betale. Dermed kan sagen ende i et retsligt opgør.

Læs også