Fremgang for SAS og Cimber

• Den alvorlige krise i luftfartsbranchen er ved at slippe sit tag i SAS og Cimber Sterling.

SAS og Cimber Sterling kan være gennem den langvarige krise, som var tæt på at tage livet af begge selskaber.

De seneste trafiktal for marts viser, at passagererne flokkes om sæderne i SAS-flyene, hvor 73 ud af 100 sæder i hvert fly i gennemsnit var fyldt op.

En væsentlig årsag til forbedringen er dog, at SAS har fjernet en stor del af sæderne ved at tage fly ud af produktion. I alt har SAS fjernet næsten 1 ud af 10 sæder - 8,8 pct. - i sammenligning med marts måned sidste år.

Men på trods af det færre antal sæder, sidder der flere passagerer i SAS-flyene. I alt fløj 2,2 mio. passagerer med SAS i marts - en stigning på knap 50.000 passagerer på et år.

Koncernen venter et nul-resultat for marts måned, og hvis SAS når det mål, er det et brud på den negative spiral med røde tal på bundlinjen.

»Tallene fra SAS støtter de forventninger. Belægningen udvikler sig pænt, og trafiktallene tyder samlet set på, at det værste er overstået på SAS' markeder,« siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

Men SAS har selv svært ved at udtrykke den store tillid til den nærmeste fremtid.

»Markedet fortsætter med at være uforudsigeligt, og usikkerheden om, hvornår en forbedring vil indtræffe, er betydelig,« fastslår SAS.

Og selvom antallet af passagerer i flyene er stigende, så er indtjeningen pr. passager faldende.

Således tjente SAS 10,5 pct. mindre pr. passager i marts i år end i marts sidste år.

»Indtjeningen pr. passager er nær bunden, men vi har svært ved at se mærkbare forbedringer på kort sigt. Den intense konkurrence ser ud til at fortsætte, men til gengæld venter vi, at trafikken så småt vil blive forbedret i de kommende måneder,« siger Jacob Pedersen.

Konkurrencen kommer bl.a. fra Norwegian, som i marts måned fik en passagerfremgang på 30 pct. i forhold til samme måned sidste år - svarende til 234.000 flere passagerer.

Også danske Cimber Sterling er i et vist omfang en konkurrent til SAS. Cimber Sterling har også øget antallet af passagerer siden sidste år. I alt rejste 216.000 passagerer med Cimber i marts - en fremgang på godt 44.000.

I Cimber Sterling-flyene var der passagerer i 69 ud af 100 sæder.•

Læs også