Bankerne betaler bøndernes pakke

Finanssektoren får ekstraregning på 1 mia. kr. for at betale skattelettelser til landmænd.

Danske banker får som en uventet ekstrabyrde sendt en regning på 1 mia. kr. fra Christiansborg. Pengene skal bruges til at finansiere en tilsvarende lettelse af jordskatterne for danske landmænd. Hos finanssektorens brancheforening, Finansrådet, stiller direktør Jørgen Horwitz sig uforstående over for finansieringen af den nye landbrugspakke.

»Bankerne har store omkostninger til finansieringen af bankpakkerne. Vi har sørget for at rydde op i egne rækker. Vi er uforstående over for, at det er bankerne, der skal betale for landbrugspakken,« siger Jørgen Horwitz.

Den ekstra regning til bankerne vil blive udskrevet ved at fremrykke den vedtagne såkaldte lønsumsordning, der i praksis er en særskat på finanssektoren. Lønsumsafgiften er målrettet til at sende 500 mio. kr. årligt ned i statskassen. For at finansiere de første års skattelettelser i landbrugspakken er indførslen af lønsumsafgiften rykket frem fra 2013 til 2011.

»Det virker helt paradoksalt, at regeringen finansierer fjernelsen af landbrugets særskat ved at øge en anden særskat i dansk erhvervsliv, lønsumsafgiften for finansielle virksomheder. Kun franske banker er også belastet af en særskat på lønnen. Ulige konkurrencevilkår går ud over danske højproduktive arbejdsplader,« mener Jørgen Horwitz.

Fjerner en byrde


Ifølge Fødevareminister Henrik Høeg (V) hænger forslaget økonomisk sammen med, at bankerne står til at undgå store tab på grund af den hjælpende hånd til landbruget.

»Bankerne har rigtig mange penge ude at arbejde i landbruget. Ved at stabilisere situationen i landbruget er vi med til at forhindre, at en lang række landmænd går ned. Dermed fjerner vi en byrde fra bankerne. Så det her vil komme til at lette bankerne for nogle ellers ganske betydelige tab. På den måde er der en mening med, at vi henter nogle penge hos bankerne,« siger Henrik Høegh. •

Læs også