Forbruget kom med foråret

Dankortene blev brugt flittigt i marts. •Men andre nøgletal for økonomien skuffer.

Meget tyder på, at foråret, skattelettelser og større tryghed har fået flere måneders bundfrosset forbrug til at smelte.

Dankortet blev brugt flittigt i marts, og forbrugerne brugte flere penge, når magnetstriben blev aktiveret.

Omsætningen ved brug af betalingskortet steg i den første forårsmåned med ikke mindre end 17,8 pct. i forhold til samme periode sidste år. Det viser tal fra PBS.

Den stigende optimisme kan også mærkes i detailhandelen, og de fleste butikker har haft et væsentligt bedre salg.

»Vi har ikke fået tal fra alle forretninger, men de foreløbige indberetninger viser, at marts har været en markant bedre måned. Forbrugerne er kommet ud af dynerne efter en lang vinter, og nu er de begyndt at bruge penge i butikkerne,« siger Jens Birkeholm, direktør i bancheoganisationen Dansk Detail. Organisationen repræsenterer især landets tøj- og skobutikker, som længe har ligget underdrejet med svigtende salg.

»Det hører med, at bunden blev nået i marts sidste år, men meldingerne fra butikkerne er, at pilen peger i den rigtige retning. Det er positivt efter lang tids stilstand og vigende omsætning,« siger Jens Birkeholm.

Forbruget har ellers fået en dårlig start på året med svage tal for januar og februar. Den kolde vinter med sne og frost er blevet angivet som en del af forklaringen, og det kan vise sig at holde stik, hvis tendensen fortsætter.

Økonomer ser vending


»Den kraftige fremgang kan være et signal om, at der er kommet lidt mindre usikkerhed blandt forbrugerne. Udviklingen på bolig- og arbejdsmarkedet har været stabil, så nu tør forbrugerne bruge nogle af de mange ekstra penge fra skattelettelser og lavere renter,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Økonomerne advarer dog om, at den tidlige påske i år kan forrykke billedet. Salget op til påske er traditionelt stort, og det kan have løftet salget. Der er dog enighed om, at helligdagene ikke alene er forklaringen på den markante vækst i Dankortomsætningen.

Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, peger på, at regeringens skattelettelser og Nationalbankens gentagne rentenedsættelser nu slår igennem i forbruget. Desuden var marts måneden, da 2 mio. danskere fik penge tilbage i skat.

Netop et stigende forbrug er afgørende for at trække økonomien i Danmark i gang. Det er hårdt tiltrængt viser andre nøgletal.

Antallet af konkurser er således fortsat højt. 564 virksomheder gik konkurs i mart - 27 pct. flere end i samme måned sidste år. Tvangsauktioner steg også i marts til 514 mod 470 i februar.

Også industrien er plaget af den økonomiske nedtur. Ordreindgangen i de seneste tre måneder ligger 5,2 pct. lavere end i de foregående tre måneder.

Eksporten skuffer med et fald i februar for anden måned i træk, og der er ikke umiddelbart udsigt til en vending. Ordrebøgerne for eksporten faldt nemlig med 8,5 pct. •

Læs også