Optimismen fik mere plads

Investorerne var fredag mere optimistiske med hensyn til Grækenland.Det banede vejen for højere aktiekurser og en styrkelse af euroen.

Brevkasse for investorerDer var kommet andre boller på suppen i de europæiske aktiemarkeder fredag formiddag, da investorernes humør var som forvandlet oven på surmuleriet dagen før, og midt på eftermiddagen tegnede udviklingen ganske lovende.

En del af forklaringen på de positive tendenser var korrektioner, idet flere aktører valgte at finpudse deres porteføljer forud for weekenden efter den ublide medfart, som en række af aktierne havde fået under torsdagens handel.

Forbedret stemning


Men den væsentligste årsag til den forbedrede stemning og øgede risikoappetit var meldinger fra centralbankchef Jean-Claude Trichet, der med et snuptag skar toppen af investorernes bekymringer vedrørende den græske økonomi.

Chefen for ECB, Jean-Claude Trichet, lod fredag skinne igennem, at Grækenland i øjeblikket ikke har noget behov for en økonomisk redningsaktion, og derudover mente han ikke, at der var nogen fare for, at grækerne ville få problemer med at betale deres gældsforpligtelser.

Trichet dulmede nerverne


Ordene fra Jean-Claude Trichet dulmede hurtigt investorernes lidt flossede nerver, og efterhånden, som flere og flere fik mere ro i sindet, genvandt de modet til at vove pelsen i aktiemarkederne, hvorefter kurserne begyndte at stige.

Selv om den græske økonomi måske ikke står over for noget kollaps, kan grækerne meget vel få brug for en håndsrækning fra de øvrige eurolande i bestræbelserne på at få rettet skuden op, og i løbet af fredagen var flere fremtrædende personer fra forskellige lande ude og give deres besyv med.

De mange tilkendegivelser overbeviste adskillige investorer om, at grækerne får hjælp, hvis de i yderste konsekvens har brug for det.

Under store dele af fredagens handel gjorde de europæiske bankaktier sig godt gældende, og det havde to årsager, hvoraf den mere afslappede indstilling til den økonomiske situation i Grækenland måske var den væsentligste.

Flere af de store europæiske banker har penge i klemme i Grækenland, og investorerne er selvfølgelig bekymret for, at de pågældende finanshuse står over for tab på deres engagementer. Derfor har positive signaler om den økonomiske situation i Grækenland en gunstig indflydelse på investorernes interesse for at købe europæiske bankaktier.

Derudover tegner de økonomiske udsigter lysere på begge sider af Atlanten, og det kan let blive ensbetydende med færre tab og hensættelser på bankernes udlån samtidig med, at investeringslysten stiger til gavn for indtjeningen i de finansielle selskaber.

Dollaren satte sig


I takt med, at investorerne fredag først på eftermiddagen indtog en mere optimistisk attitude til den græske problematik, blev der plads til et lille comeback til den fælles europæiske valuta over for den amerikanske dollar. Fredag ved 16-tiden var kursen på dollars i dansk regning faldet til 556,30 kr. mod 557,30 kr. aftenen forinden.

Der var ikke megen opmuntring at hente i fredagens opgørelse over den svenske industriproduktion, for i februar faldt den med 0,8 pct. i forhold til måneden i forvejen, hvilket afveg betydeligt fra analytikernes prognoser, der havde forudsagt en hæderlig stigning.

I februar faldt industriproduktionen i Sverige med 1,5 pct. i forhold til samme måned året før, hvilket heller ikke var særligt flatterende, og efter offentliggørelsen af industritallene havde investorerne svært ved at skjule deres skuffelse.

Offentliggørelsen af de skuffende tal afstedkom imidlertid ikke større postyr omkring den svenske valuta, der fredag ved 16-tiden blev handlet til 76,75 kr. - stort set samme niveau som torsdag eftermiddag.

Yennen svækket


Den japanske valuta blev handlet ned hen over fredagen, da flere investorer nåede til den overbevisning, at styrkelsen af yennen tidligere på ugen havde været en overreaktion.

Investorerne var nemlig begyndt at spekulere på, om regeringen i Tokyo overvejede tiltag, der kunne dæmme op for en yderligere styrkelse af den japanske valuta, og fredag eftermiddag var kursen på yen faldet til 5,9460 kr. mod 6,0000 kr. dagen forinden.

Læs også