Mediejurist: Grotesk regel i Finanstilsynet

En regel i loven forhindrer, at offentligheden kan få adgang til vigtige oplysninger fra Finanstilsynet, mener mediejurist Oluf Jørgensen.

Det er stort set umuligt for offentligheden at få aktindsigt i sager, som Finanstilsynet har kendskab til, vurderer mediejurist Oluf Jørgensen, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der også har siddet i offentlighedskommissionen. Det skyldes en særregel, som siger, »at alle ansatte i tilsynet er forpligtigede til at hemmeligholde alle oplysninger, som de gennem deres arbejde bliver vidende om,« og det er ifølge mediejuristen meget problematisk.

»Pengeinstitutterne har åbenbart overbevist politikerne om, at der skal være helt lukket af for informationer. Det er ikke godt, for erfaringerne med de sager, der har været, viser, at det er meget uheldigt, at offentligheden ikke kan få informationer fra Finanstilsynet,« siger Oluf Jørgensen og henviser bl.a. til sagerne med bank Trelleborg, Roskilde Bank og EBH-Bank. »Her er folk i den grad kommet i klemme, men Finanstilsynet har været lukket, og så kan man sidde og undre sig over, om tilsynet har holdt vigtige informationer tilbage, fordi det skulle, eller fordi det ikke vidste det. Det kan man ikke kontrollere,« siger Oluf Jørgensen.

Aktindsigt afvist


..

Læs også