Flotte nøgletal

Efter påsken kunne investorerne tage fat med en gang gode tal i bagagen. Signalerne fra både industrien og servicesektoren i USA var uventet stærke.

Mens hovedparten af de hjemlige aktieinvestorer var forankret i påskehyggen, hev amerikanerne flere gode nøgletal ud af ærmet, som sendte et signal om bedre tider for verdens største økonomi.

Ofte har aktieinvestorerne lidt svært ved at mande sig op til det helt store på den første handelsdag efter en ferie. Men de lovende nøgletal fra USA gjorde det for en gangs skyld til en smal sag at få smøget ærmerne op i tirsdags, og ved lukketid var det toneangivende C20-indeks i København steget over 2 pct.

Den første overraskelse, som ramte de finansielle markeder i påsken, var ISM-indekset for fremstillingssektoren i USA, der ikke efterlod megen tvivl om, at industrien på den anden side af Atlanten er ved at genvinde sin form. Indikatoren lodder stemningen blandt indkøbscheferne i amerikansk industri vedrørende deres forventninger og holdning til den økonomiske situation, og i marts steg indikatoren til 59,6 - det højeste niveau siden juli 2004.

Ikke nok med at ISM-indekset steg overraskende meget i marts, så var fremgangen bredt funderet i de forskellige industrisektorer, og det lover godt for fremtiden, fordi en bredere fremgang øger sandsynligheden for, at de positive tendenser når ud til andre grene af økonomien.

Et par dage efter fremlæggelsen af ISM-indekset for industrien kom servicesektorens pendant til indikatoren, og den steg ligeledes mere end ventet i marts. ISM-indikatoren for den amerikanske servicesektor har ikke imponeret i lige så høj grad som indikatoren for industrien, men de seneste måneder er den kommet sig, og det tager investorerne som udtryk for, at de positive takter inden for fremstillingssektoren er begyndt at smitte af på servicesektoren.

Den officielle amerikanske beskæftigelsesrapport er en af de offentliggørelser, som aktieinvestorerne tillægger størst betydning i øjeblikket, fordi en forbedring af situationen på arbejdsmarkedet er af vital betydning, hvis det spirende opsving i USA skal vokse sig stort og stærkt. Derfor var glæden stor, da investorerne erfarede, at der var skabt 162.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA i marts.

Umiddelbart lignede tallet for marts en skuffelse, fordi analytikerne havde stillet en jobskabelse på 184.000 i udsigt, men investorerne kom snart på andre tanker. For stigningen i beskæftigelsen var og blev en stigning - noget investorerne bestemt ikke har været vant til, og da samtidig beskæftigelsen for både januar og februar blev oprevideret, havde investorerne let ved at opfange de positive signaler fra rapporten.

Efterfølgende dristede de mest optimistiske investorer sig til at spekulere på, om rentestigningerne i USA kunne være rykket nærmere?

Læs også