Sort mandag i Island

I dag offentliggøres »den sorte rapport«, der vil placere ansvaret for kollapset i den islandske banksektor. Gaderne vil blive affolket, mens islændingene bladrer igennem hundredvis af sider af skyld og skam. Rapporten er til at tude over, har en af forfatterne allerede advaret om.

Biskoppen i Island opfordrer alle kirker til at holde åbent i dag, for der skal være direkte adgang til at angre og sørge og bede for Island.

For en dansker lyder det lige lovligt melodramatisk, når anledningen er en rapport om kollapset i den finansielle sektor i Island. Men det er vitterligt en skelsættende begivenhed for den islandske befolkning.

»Det er en begivenhed, som man vil huske i meget lang tid. Det er vigtigt for os fra Island at få at vide, hvad der gik galt, og det bliver vigtigt for omverdenen, som også tabte masser af penge i de islandske banker. Vi har alle ret til at få at vide, hvad der skete, og hvad der gik galt,« siger økonomiprofessor Olafur Isleifsson fra Reykjaviks Universitet.

Han forventer, at mange islændinge vil forsøge at få fri fra arbejde for at kunne sætte sig ned og læse i rapporten, der er på i alt 2.000 sider.

Forfatterne bag har gjort deres til at piske stemningen op. Formanden for komiteen, højesteretsdommer Pall Hreinsson, sagde sidste år, at ingen komité nogensinde har været nødt til at overbringe så dårlige nyheder til nationen. Han har også opfordret befolkningen til at bruge den vrede, den må få over konklusionerne i rapporten, konstruktivt og ikke f.eks. lade den komme til udtryk ved overfald på personer.

Flere dages oplæsning

..

Læs også