Det spinkle boligmarked

Ejendomsmæglerne vejrer morgenluft på boligmarkedet flere steder i landet.Noget tyder på, at vi er ovre det værste, men der er ingen grund til eufori.

Vi vil så gerne have, at det vender og går fremad og helst så hurtigt som muligt.

Jeg taler om den vigtigste konjunkturindikator overhovedet, nemlig boligmarkedet.

Der er mange forårstegn for økonomien i øjeblikket. Bilsalget stiger, Dankortene er begyndt at gløde igen, og arbejdsløshedstallene overstiger ikke det forventede.

Det ændrer ikke ved, at boligmarkedet er den indikator, som skal vende, før det for alvor går den anden vej igen.

Men er det så vendt?

Det mener mange ejendomsmæglere, men hvad siger realiteterne.

Danske Bank, der ejer ejendomsmæglerkæden Home, har netop offentliggjort en analyse, der godt nok peger på, at der er sket en vending, men at den er ganske beskeden, og at den udelukkende er drevet af den ekstremt og unormalt lave korte rente.

Tallene taler for sig selv. Fra andet til tredje kvartal i 2009 steg huspriserne 1 pct. - altså et hus til 2 mio. kr. blev 20.000 kr. mere værd! Det kan man ikke købe mange B&O-anlæg for!

Udviklingen er fortsat ind i 2010, påpeger bankens ejendomsmæglerkæde. Men hvad så?

Danske Bank forventer, at huspriserne stiger 3 pct. i år - altså 60.000 kr. for huset til 2 mio. kr. og 1,3 pct. i 2011.

Derefter skal vi vænne os til, at priserne falder igen.

I år og næste år vil boligmarkedet formentlig blive holdt oppe af den lave rente. Derefter vil den stige, og det kan betyde, at priserne falder igen.

Dertil kommer, at der i øjeblikket er omkring 37.000 parcel- og rækkehuse til salg.

»Med det nuværende handelsniveau svarer det til knap 11 måneders handelsaktivitet. Det trækker alt andet lige i retning af at dæmpe prisvæksten fremadrettet,« skriver banken og konkluderer derfor:

»På sigt ser vi en betydelig risiko for nye prisfald på boligmarkedet i takt med, at renteniveauet normaliseres.«

det kan godt være, at der er sket en vending i boligmarkedet - det vil antallet af handler de kommende måneder vise, men vi er er langt fra tilbage til de glade dage.

Boligmarkedet er ekstremt skrøbeligt og afhænger vel af, om folk er klar til eller har råd til at tage et tab for at komme af med deres bolig, så der kan komme gang i handlen igen.

Og så længe boligmarkedet er underdrejet, er det en illusion at tro på et vedvarende og troværdigt opsving.

Boligmarkedet er og bliver vitalt, for det er her pengene skal hentes til større investeringer.

Læs også