Skats trussel om RKI virker

Forsøg hos Skat viser, at truslen om at blive stemplet som dårlig betaler får 68 pct. af virksomhederne til betale deres skattegæld. Håndværksrådet advarer Skat mod at bruge så grove metoder.

Du havner i det dårlige selskab i RKI, hvis du ikke straks hoster op med de skatter, afgifter eller momskroner, som du skylder skattefar.

Så kontant vil truslen fra Skat fremover lyde til håndværkere, butiksejere og andre selvstændige erhvervsdrivende, der skylder mellem 7.500 og 50.000 kr. til Skat. Et projekt fra Skat viser nemlig, at hvis man truer virksomhederne med RKI - og dermed en registrering som dårlig betaler - så betaler to af tre straks deres gæld. Uden en trussel er det kun hver tredje, der kommer til lommerne, viser en rapport fra Skat.

»Derfor er det besluttet, at der som led i det restanceforebyggende arbejde i 2010 udarbejdes retningslinjer for anvendelse af RKI som led i inddrivelse af virksomhedsrestancer. Baggrunden herfor er, at der ikke […] har været det fornødne fokus på anvendelse af værktøjet som led i inddrivelse af virksomhedsrestancerne,« skriver Skat i rapporten.

Truslen om at blive stemplet som dårlig betaler skal gøre det nemmere for Skat at inddrive de mange milliarder kroner, som ikke mindst virksomhederne skylder statskassen. De seneste år er skattegælden nemlig steget eksplosivt - både virksomheders og privatpersoners - og finanskrisen har kun gjort det værre, så den samlede gæld ved udgangen af 2009 var mere end 32 mia. kr. i bl.a. skatter, afgifter og gebyrer.

Analytiker: »Pas på«

..

Læs også