Dansk handel skal hente vækst i udlandet

Danske handelsvirksomheder er langt hårdere ramt end andre landes. Vejen ud af krisen er øget internationalisering. Grossisterne skal følge industrien til lande med vækst.

Først flyttede industrien en stor del af produktionen til udlandet. Nu kan handelsvirksomhederne være nødt til at gøre det samme, hvis de skal ud af krisen.

Engroserhvervet er nemlig langt hårdere ramt af den økonomiske nedtur, end det er i de lande, som omgiver Danmark. Næsten 500 grossistvirksomheder gik konkurs sidste år, og handelsselskaberne kæmper for at overleve et brat fald i handlen på 30 pct.

»Væksten ligger i udlandet, og flere og flere industriselskaber flytter produktion til Kina, Indien og andre lande med lavere lønomkostninger. Det er i stigende grad nødvendigt, at de danske handelsvirksomheder flytter med, hvis de skal have del i det voksende marked,« siger Peder Søgaard-Pedersen, politisk konsulent i erhvervsorganisationen DI.

Han understreger, at øget internationalisering i handelserhvervet er afgørende, hvis virksomhederne ikke skal sakke bagud. Det er ikke tilstrækkeligt at fokusere på hjemmemarkedet eller Skandinavien. Det er for snævert i en verden, som bliver mere og mere global.

Stigende behov


..

Læs også