Tagselv-bord skabte krisen

Den islandske bankkrise blev skabt af lettilgængelige milliardlån og et bredt svigt, konkluderer en særlig kommission.

Reykjavik

»Vi havde ventet en meget alvorlig rapport, og det fik vi også. Det er meget alvorlige konklusioner,« siger Kari Thor på 25 år.

Mandag eftermiddag har han ikke nået at læse rapporten selv, men kun hørt den refereret i medierne, og det er som frygtet artig læsning:

Som der allerede har været skrevet meget om, var det et tagselvbord af finansiel overflod, der skabte Islands krise.

Ejerne i landets tre største banker, Glitnir, Kaupthing og Landsbanki, kunne stort set efter forgodtbefindende give lån til sig selv og deres selskaber, som vi bl.a. har lært at kende som Baugur, FL Group, Samson og Exista.

»Den Specielle Undersøgelseskommission mener, at ejerne af de tre store banker havde en abnormt nem adgang til lån i disse banker, tilsyneladende i deres egenskab af ejere,« sagde en af forfatterne, økonomiprofessor Sigridur Benediktsdottir, i går på det pressemøde, hvor rapporten blev præsenteret.

Under de forhold tyve-dobledes de tre bankers volumen, og de blev enorme i forhold til den samlede islandske økonomis størrelse.

I årene op til og under den finansielle krise i Island skete der samtidig store svigt fra både bankernes ledelse, deres ejere, politikerne, centralbankdirektørerne og Finanstilsynet.

Sigrídur Benediktsdóttir sagde på pressemødet, at det nu er op til andre at vurdere, om der skal ske yderligere i form af egentlige retssager om ansvaret.

»Der er fundet tilfælde, som kan opfattes som forsømmelse fra både ministre, flere nationalbankdiretører og direktøren i Finanstilsynet,« sagde Sigrídur Benediktsdóttir ved pressemødet, hvor op mod hundrede pressefolk var mødt frem.

Dårligt nyt


..

Læs også