Trusler om fængselsstraffe i Island

Den første politiker gik af allerede mandag, og de andre af dem, der beskyldes for forsømmelse under bankkrisen, risikerer fængselsstraf. Dagen derpå var der storvask i Island.

Tirsdag er det temmelig gråt i Reykjavik, og solen ser ikke ud til at have en chance for at bryde igennem. I stedet vælter det ind imellem kortvarigt ned med regn.

Vejret er optimalt til det, den islandske hovedstad er optaget af tirsdag, nemlig at gøre status efter offentliggørelsen af den rapport, som mange har frygtet og med rette, skulle det vise sig. En række navngivne ministre og embedsmænd beskyldes for grov embedsforsømmelse i perioden op til den islandske bankkrise, og nu skal det besluttes, hvad konsekvenserne skal være.

Den første blev allerede truffet mandag af en af hovedpersonerne selv. Den tidligere økonomi- og erhvervsminister Björgvin Sigurdsson, som havde ansvaret for bl.a. Finanstilsynet under krisen, tog sin afsted som formand for Socialdemokraternes gruppe i parlamentet.

Han står sammen med seks andre på listen over de mennesker, som havde et stort medansvar for kollapset i den islandske banksektor, som i går blev kulegravet i den rapport, som en særlig undersøgelseskommission har brugt over et år på at udarbejde.

Op til to års fængsel

..

Læs også