Retfærdighed er ikke nok - islændinge kræver hævn

Mange islændinge er rystede over så uhæderligt og lemfældigt, politikere og topembedsmænd behandlede nationens penge under bankkrisen. For mange er retfærdighed ikke nok - de kræver hævn.

Så snart man går ind ad hoveddøren til Reykjaviks Teater, kan man i højttalerne høre en stemme, der bare læser og læser og læser. Den er lettere monoton og langt fra så dramatisk, som man kunne vente sig af en teaterforestilling. Ind imellem kan man som dansker genkende ord som Deutsche Bank, Citibank, dollars.

Inden for i selve teatersalen er der heller ikke gjort meget ud af hverken kulisser, kostumer eller sminke. Der står en mand i mørket ved et oplyst podie og læser op af, hvad der ligner det, det er: en rapport.

»Det, vi hører læst op, er en national katastrofe,« siger Ogmundur Johannesson.

Han sidder i caféen i teatrets forhal og har som så mange andre islændinge været chokeret over, hvad de i mandags fik at vide.

På den dag offentliggjorde en særlig kommission en 2.300 sider lang rapport om den islandske bankkrise, og hvad der skete, før den ramte og ikke mindst, hvem der havde et ansvar.

Det er denne rapport, som 45 skuespillere ved Reykjavik Teater har besluttet sig for at læse op fra ende til anden døgnet rundt, indtil de når sidste punktum, formentlig engang i weekenden.

Chokerende læsning

..

Læs også