Sheriffen uden venner

Krise Islændingene nærer en udbredt mangel på respekt for lov og orden, stod der i mandags i den rapport, der beskrev perioden op til bankernes kollaps. Samtidig kan omverdenens tillid til Islands finansielle verden ligge på et meget lille sted. Den nye finanstilsynsdirektør, Gunnar Andersen, giver islændingene et nådesløst hårdt skudsmål.

Ham der, ham er jeg en stor beundrer af,« siger Gunnar Andersen og peger hen på et portræt på væggen. Afbildet er Abraham Lincoln, den 16. præsident i USA og leder af landet under borgerkrigen i 1861-65.

»Han var under stort pres, han var ikke populær, og han blev konstant kritiseret. Men han var en ærlig mand,« siger Gunnar Andersen.

Han har siddet i stolen som direktør for finanstilsynet i Island i et år, og det er meget nemt at forstå, hvorfor han netop har ”Honest Abe” som forbillede.

Gunnar Andersen får brug for de samme egenskaber, når han skal rydde op i den islandske finansielle sektor, som kollapsede i efteråret 2008 efter et årelangt nationalt orgie af ekstrem ekspansion, udpræget grådighed og total mange på kontrol fra myndighederne.

Detaljeret gennemgang


..

Læs også