S-bestyrelse dumper på ligestilling

Socialdemokratiet vil tvinge virksomheder til at have 40 pct. kvinder i bestyrelsen. Men selv har partiet kun 25 pct. kvinder i sin egen bestyrelse.

Selvom Socialdemokratiet vil tvinge børsnoterede virksomheder til at besætte 40 pct. af deres bestyrelsesposter med kvinder, er kun 8 ud af 32 medlemmer af partiets egen hovedbestyrelse kvinder, altså 25 pct.

I Jyllands-Posten i går fortalte Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Julie Rademacher, at partiet i yderste konsekvens ville tvangsopløse de børsnoterede virksomheder, som ikke senest i 2014 havde 40 pct. kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Hvorfor vil I tvinge andre til noget, som I ikke selv kan overholde?

»Det er noget, vi overvejer at fremsætte en model på. Det er vores partikongres, der skal tage stilling til det. Det er faktisk en debat, som vi har startet samtidig med det andet,« svarer Julie Rademacher.

Mener du, at Socialdemokratiet har en dårlig hovedbestyrelse, når der ikke er 40 pct. kvinder?

»Jeg mener, at vi kunne være bedre stillet, hvis vi havde flere kvinder repræsenteret i socialdemokraterne. Det har jeg også været ude at sige før,« forklarer Rademacher, som indrømmer, at forslaget er kontroversielt, men håber, at det kan føre til dialog med erhvervslivet.

»Jeg mener grundlæggende, at man som stat kan gå ind og lave nogle krav og nogle modeller, hvor staten spiller en rolle. Men det er naturligvis ikke uproblematisk.« siger hun.

I gårsdagens interview med Julie Rademacher bedyrede ordføreren, at hun havde klar opbakning fra S-formand Helle Thorning-Schmidt til, at tvangsopløsning kunne blive den yderste konsekvens, hvis firmaerne ikke indsætter 40 pct. kvinder i bestyrelserne. Men dagen derpå blev Rademacher sat til vægs af sin ledelse.

Politisk ordfører Henrik Sass Larsen ønsker ikke at lægge sig fast på en sanktion over for erhvervslivet.

»Vi har en målsætning om, at vi meget gerne vil have flere kvinder i bestyrelserne, men vi vil ikke lægge os fast på en konkret model. Vi ønsker en dialog med erhvervslivet om, hvordan et sådant forslag skal skrues sammen. Det vil vi gøre efter et valg,« siger Henrik Sass Larsen.

Bør der ikke være 40 pct. kvinder i jeres hovedbestyrelse?

»Bestemt. Det bør der stræbes efter.«

Men skal man så ikke lave en kvote for antallet af kvinder i hovedbestyrelsen?

»Det har S-kongressen afvist.«

Hvordan stemmer det overens med kravet til virksomhederne?

»Jo, ser du. Vi har både en målsætning i Socialdemokratiets hovedbestyrelse og i børsnoterede selskaber om, at der skal være 40 pct. kvinder. Det står helt fast.«

Ligestillingsminister Lykke Friis (V) mener ikke, at man skal bruge kvinder til at styrke ligestillingen mellem kønnene.

»Jeg synes, at idéen om kvindekvoter er tåbelig. Også i politiske partier. Men hvis jeg skal være ærlig, så er jeg mere bekymret for konsekvenserne for dansk erhvervsliv, end jeg er for socialdemokraternes fremtid.«

Læs også