Tvivl om anonymitet ved HK-urafstemning

Trods forsikringer om fuld anonymitet giver HK Privats urafstemning mulighed for at identificere, hvad hvert eneste medlem har stemt.

Selv om HK Privat på stemmekortet til urafstemningen om nye overenskomster lover, at stemmeafgivelsen er anonym, så er det adresserede brev til hvert medlem også forsynet med en personlig pinkode, som samtidig er påtrykt stemmesedlen.

Der betyder, at forbundet i princippet har mulighed for minutiøst at kortlægge, hvordan hvert eneste medlem har stemt.

Og situationen er den samme, hvis medlemmerne i stedet vælger at stemme via internet, telefon eller sms. Her skal den personlige pinkode nemlig også oplyses, for at man kan afgive sin stemme.

Professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, betegner HK's fremgangsmåde som problematisk.

»Urafstemning er en personlig og hemmelig afgørelse. Der skal ikke være nogen, der kan kigge dig over skulderen og se, hvordan du stemmer. Det må der overhovedet ikke være tvivl om. Hvis der er en identifikationsmulighed, er det dybt problematisk, og det er et brud på den demokratiske tradition,« siger Henning Jørgensen.

»Hvis der bare er den mindste usikkerhed omkring det, synes jeg, det er noget, man kollektivt bør tage affære omkring,« mener han.

Ikke betryggende


..

Læs også